Dačić: Prioriteti Kosovo i EU 1Foto: MSP

Ministar spoljnh poslova Srbije Ivica Dačić rekao je danas u Beogradu da su dva najvažnija prioriteta Srbije u 2019. očuvanje interesa na Kosovu i pristupanje Evropskoj uniji.

„Nećemo odustati od naše posvećenosti dijalogu i opredeljenosti za kompromis kako bismo pronašli sveobuhvatno, dugotrajno i stabilno rešenje. Srbija ostaje privržena načelima međunarodnog prava“, rekao je Dačić na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova.

On je zahvalio državama koje su povukle priznanje Kosova i onima koje nisu glasale za prijem Kosova u Interpol, i naveo da diplomatska aktivnost Srbije na tom polju ne ugrožava dijalog.

„Mi jesmo za dogovor s Prištinom, ali na svaki njihov jednostrani akt koji nije dogovoren, reagovaćemo snažno na zaštiti naših interesa. Kao što biste i vi to radili“, rekao je šef srpske diplomatije pred okupljenim predstavnicima diplomatskog kora.

On je ocenio da međunarodna zajednica, posebno Evropska unija, treba da posveti dodatnu pažnju regionu, da adekvatno reaguje prema Prištini i obezbedi da se dogovori poštuju. U suprotnom, sve što je izuzetno teško izgrađeno, može lako da se uruši, rekao je Dačić. On je dodao i da će Srbija nastaviti s reformama na evropskom putu uprkos negativnim trendovima u samoj EU.

Nismo zadovoljni otvaranjem samo četiri pregovaračka poglavlja sa EU protekle godine. To ne odražava realan napredak u reformskim procesima i veoma smo zainteresovani da se naši unutrašnji napori valorizuju i kroz pregovarački proces sa EU, što će, nadam se, biti slučaj ove godine, izjavio je Dačić.

Uz podatak da je lane obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Moskvom, Dačić je naveo da je predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina prilika za dalje jačanje saradnje i snažnu potvrdu prijateljskih odnosa Beograda i Moskve.

Dačić je rekao da je Beograd sa Vašingtonom ostvario konstruktivniji dijalog i više razumevanja američkih partnera za pitanja značajna za Srbiju.

Ministar je naveo da Srbija ostaje pri politici vojne neutralnosti uz davanje doprinosa u suočavanju s bezbednosnim izazovima, učešćem u misijama i operacijama EU i UN, kao i kroz program Partnerstvo za mir.

„NATO misija Kfor ima poseban značakj za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji. Nažalost, bezbednosna situacija u pokrajini zahteva nesmanjeno prisustvo Kfora i drago nam je što i brojne članice NATO prepoznaju ovaj problem“, rekao je Dačić.

Srpski ministar je izneo pozitivnu ocenu o ukupnoj diplomatskoj aktivnosti prošle godine, s velikim brojem poseta na visokom nivou i bilateralnih sastanaka, od kojih je izdvojio posete predsednika Aleksandra Vučića Pekingu i Zagrebu, kao i svoje sastanke s najvišim američkim zvaničnicima i drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari