Dačić: Realno je da izbori budu održani 3. aprila 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da bi izbori u Srbiji realno mogli biti održani 3. aprila iduće godine jer postoje zakonski i ustavni rokovi, a taj datum je prošle godine najavio i predsednik Srbije.

Nema tu mnogo nedoumica, bez obzira na to što sada ništa nije gotovo u pogledu pregovora o izbornim uslovima, ali je i predsednik Aleksandar Vučićprošle godine pomenuo 3. april. Postoje neki zakonski i ustavni rokovi koji se moraju poštovati sa ciljem da izbori budu u jednom danu, rekao je Dačić u Jutarnjem dnevniku RTS.

On je objasnio kako je 10. april „neprihvatljiv za bilo kakve političke aktivnosti u Srbiji jer je to dan Nezavisne Države Hrvatske“, dok je 17. april „vezan uz proslavu Vaskrsa“.

Izbore za predsednika Srbije raspisujem ja, a za poslanike predsednik Srbije, ali je pre toga potrebno raspustiti Skupštinu, rekao je Dačić.

On je, najavljujući nastavak dijaloga o izbornim uslovima pod pokroviteljstvo Evropskog parlamenta, rekao da je „za svaki posao pa i za dijalog potrebno najmanje dvoje“, a da je za uspeh dijaloga o izbornim uslovima potrebno da predlozi budu „realni, ostvarljivi, održivi i prihvatljivi za sve“.

„Mi u regionu uopšte nismo skloni nekim kompromisima, a naročito ti početni predlozi nekih opozicionih stranaka nisu uošte bili niti realni niti održivi niti ostvarivi“, ocenio Dačić.

On smatra da su učesnici na prvom koloseku dijaloga, bez učešća stranaca, gotovo došli do dokumenta „za koji može da se kaže da možda nisu svi zadovoljni, ali da je veliki pomak u mnogim oblastima“.

On je rekao da se o istim temama priča i na drugom koloseku, sa svroparlamentarcima, ali da je drugačija tehnologija i da je umeđuvremenu svim učesnicima dijaloga dostavljen radni dokument.

„Taj dokument je postavljen na radni sto, on je polazna osnova, nisu polazne osnove šta je svako pisao. Opozicija je tražila da naprave neki rezime šta bi to bio tekst o kom bi razgovarali, ovo što će danas i sutra biti na dnevnom redu su pogledi na taj radni dokument koji je pripremljen i podeljen“, objasnio je Dačić.

Komentarišući zahtev pojedenih stranaka da se opozicija pojavi na RTS u terminu od 18.30 do 19.00, Dačić je rekao da je to „predlog Đilasove grupacije“, ali da svaka stranka ima svoje zahteve.

„I Jeremićeva grupacija poslala svoj, Tadićeva, i Dveri i Tatjana Macura. Ne odnose se svi predlozi na medije“, rekao je Dačić ocenivši da se opozicija „previše“ fokusira na medije, „a izbori su kompleksan proces“.

„To možda dolazi iz jedne predstave o tome da je sve već gotovo i da oni samo treba da se pojave i da je pitanje da li će se pojaviti 5-10 minuta, pola sata na RTS“, rekao je Dačić.

On je naglasio da je u ponuđenom dokumentu, na osnovu kojeg će se nastaviti dijalog, predloženo da se napravi obavezujući pravilnik koji će se odnositi na javne servise tokom kampanje.

U ovom predlogu pisaće ga odgovarajuća privremena radna grupa u kojoj bi bili predstavnici regulatornog tela za elektronks emedije, četvoro predstavnika EP i predsednik Skupštine.

„Postojala su neka obavezujuća pravila i u tim pravilima se neće raspravljati o tim stvarima. Neozbiljni su predlozi koji mogu da se ponavljaju sto puta, ali ne mogu da budu prihvaćeni jer za to ne bi svi glasali. Možda su neki razočarani jer u tom prvom pasusu ne piše da će Đilas da pobedi“, rekao je Dačić.

On tvrdi kako opoziciju „ne bi zanimali izborni uslovi i dijalog da imaju šanse da pobede“, ali naglašava da nema roka za kompromis.

„Mi smo govorili o potrebi da se to na vreme donese, ali na kraju krajeva neke stvari će biti urađene i bez toga da se postigne neki kompromis i dogovor. Ni prošli put nije bilo saglasnosti svih ali smo nešto uradili. Vlast će biti fleksibilna i želimo da budu svi svesni da izborni uslovi ne mogu napraviti pobednika od nekog ko nema dovoljno glasova. Nije tu razlika 51 na prema 49“, ocenio je Dačić u Jutarnjem dnevniku RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari