Dačić: Regionalna saradnja prioritet 1Foto: FoNet/Slobodan Miljević

Ministar spoljnih poslova Ivice Dačića danas je u Atini, na 41. sastanku Saveta ministara država članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, izjavio da je regionalna saradnja jedan od najvažnijih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, kako sa susednim državama, tako i u širem smislu, u okviru crnomorskog regiona.

On je rekao da Srbija nastoji da bude konstruktivan partner i da podrži i pomogne svaku inicijativu koja bi za cilj imala unapređenje saradnje zemalja šireg crnomorskog regiona okupljenih u ovoj međunarodnoj organizaciji.

„Srbija se zalaže da u budućem radu više vremena posvetimo unapređenju konkretne i opipljive saradnje među državama članicama, uz naravno kontinuirane napore na planu reforme i optimizacije rada“, naveo je Dačić, prenelo je Ministarstvo.

On je rekao da Organizacija ima izrazit potencijal kako u ekonomskoj sferi, tako i na planu unapređenja sveukupne saradnje među članicama, i da tako treba i da se koristi – maksimalno izbegavajući politizaciju rada i sve ono što može da naškodi bilateralnim odnosima među članicama. Kada je reč o konkretnim oblastima saradnje, za Srbiju su, kako je rekao Dačić, od posebnog interesa oblasti energetike, trgovine, turizma i transporta, te zato najveću pažnju posvećujemo upravo tim temama.

U vezi sa finansiranjem konkretnih projekata, Dačić je naglasio da Srbija ne žali trošenje sredstava ukoliko su ona usmerena ka nečemu od čega bi sve članice imale korist. „Ne umanjujemo značaj Projektnog razvojnog fonda, međutim, nismo spremni da paušalno ulažemo sredstva u potencijalne projekte i ne podržavamo da se pomenuti fond finansira iz ionako preopterećenog redovnog budžeta Organizacije“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari