Dačić: Srbija želi da obnovi veze sa zemljama Latinske Amerike i Kariba 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je na 24. sastanku Saveta ministara Asocijacije karipskih država u Nikaragvi da Srbija želi da obnovi veze i prijateljstva sa zemljama Latinske Amerike i Kariba, kakve su bile u vreme SFRJ.

Srbija je pokrenula niz aktivnosti na obnavljanju bilateralne saradnje sa mnogim državama Latinske Amerike i Kariba, a pre 17 godina inicirala je i uspostavljanje institucionalne saradnje sa regionalnim organizacijama, kao što su Organizacija američkih država, Karipska zajednica (CARICOM) i, konačno, Asocijacija karipskih država, rekao je Dačić u obraćanju učesnicima sastanka.

Srbija ima status posmatrača u Asocijaciji karipskih država.

Kako je prenelo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, Dačić je ocenio da postoji niz oblasti u kojima je jačanje saradnje od zajedničkog interesa, kao što su kultura, obrazovanje, turizam i dodao da će vlada Srbije „sa dužnom pažnjom proučiti projekte“ koji su predstavljeni na satsanku i „sagledati optimalne načine da se pomogne i jača saradnja sa karipskim zemljama“.

Kao „veliku temu“ koja izaziva globalnu zabirnutost Dačić je naveo posledice klimatskih promena dodajući da je Srbija spremna da karipskim partnerima prenese iskustvo na planu blagovremene zaštite od elementarnih nepogoda, kao i u otklanjanju posledica velikih razaranja koje je stekla koje je stekla tokom katastrofalnih poplava 2014.

Dačić posetom Nikaragvi završava višednevnu turneju po zemljama Južne i Centralne Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari