Dačić: Srbja pridaje veliki značaj saradnji sa Kinom i inicijativi Pojas i put 1Ivica Dačić Foto: Beta/MSP/Ognjen Stevanović

Srbija pridaje veliki značaj mehanizmu saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koju prožima inicijativa „Pojas i put“, unapređujući veze u oblasti ekonomije, infrastrukture i energetike, zdravstva, medija, kulture, nauke, prosvete, sporta, turizma, saradnje regiona i gradova i saradnje u međunarodnim organizacijama i forumima, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je u Beogradu na otvaranju Treće međunarodne naučne konferencije „Pojas i put: Srbija i inicijativa 16+1; iskustva, dostignuća i perspektive“, kazao da je Srbija na evropskom kontinentu jedna od važnih tačaka Novog puta svile.

„Geostrateški položaj otvorio je našoj zemlji mogućnost da bude jedna od tačaka ukrštanja Novog puta svile i Ekspresne pomorsko-kopnene linije Kine i Evrope, čiji će simbol biti nova brza železnica izmedju Beograda i Budimpešte, sa kojom i druge države u regionu izražavaju interes za saobraćajno povezivanje“, istakao je Dačić.

Ukazao je da Srbija intenzivno razvija saradnju sa prijateljskom Kinom, kao i drugim zemljama regiona i šire međunarodne zajednice, uključene u inicijativu predsednika Si Đinpinga „Pojas i put“ koja je , kako je dodao, „svakako jednu od najznačajnijih u modernoj istoriji čovečanstva“.

„Upravo je na nedavno održanom Osmom samitu Kina-CIEZ u Dubrovniku potvrdjena vitalnost ovog mehanizma saradnje, što se manifestovalo prvim proširenjem formata od njegovog ustanovljavanja, prijemom Grčke u punopravno članstvo. Prerastanje mehanizma 16+1 u 17+1 nosi velike potencijale, imajući u vidu međunarodni i regionalni značaj Grčke, njen strateški položaj na raskršću Evrope, Azije i Afrike i ekonomski potencijal za sveukupnu trgovinsku saradnju između Kine i Evrope“, rekao je Dačić.

Podsetio je da je na tom skupu Srbija sa Kinom potpisala sporazume koji se tiču putne infrastrukture (deonice Požega-Boljare i Novi Beograd-Surčin), kao i saradnje između Poštanske štedionice i Kineske razvojne banke.

„Spremni smo za potpisivanje još većeg broja sporazuma za nekoliko dana u Pekingu, a koji se pre svega tiču infrastrukturnih saobraćajnih projekata, dok će značajno biti i usvajanje Plana bilateralne saradnje izmedju vlada Srbije i Kine u okviru Inicijative Pojas i put“, kazao je Dačić.

Naveo je da najznačajnija ulaganja kineskih kompanija u Srbiji – investicija Hbisa u Smederevsku železaru, Zidjina u RTB Bor, kao i dolazak Šandong Linglonga u Zrenjanin, dokazuju da Kina ima poverenja u Srbiju i da tim ulaganjima kineski partneri realizuju stabilne investicije, na korist i dobrobit Srbije i njenih građana.

„Raduje nas i što kineski gradjani u sve većem broju prepoznaju posebnosti Srbije, kapije između Istoka i Zapada, zemlje bogatog kulturno-istorijskog nasledja, koja privlači sve više kineskih turista, a čiji broj je u 2018. u odnosu na prethodnu godinu porastao za 100 odsto“, rekao je Dačić.

On je kazao da će iduće sedmice u Pekingu biti održan Drugi medjunarodni forum „Pojas i put“ na kome će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pored 37 drugih šefova država i vlada, predstavnika 137 zemalja i 80 međunarodnih organizacija, kao i oko dve hiljade delegata na raznim nivoima.

„Peking će sledeće nedelje biti u centru pažnje međunarodne zajednice, a Srbija je spremna da pruži svoj doprinos uspehu ovog medjunarodnog foruma koji je van svake sumnje jedan od najznačajnijih ove godine“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari