Dačić: Tači sigurno neće posetiti Preševo 1Foto: EPA-EFE/Djordje Savic

Ivica Dačić, ministar inostranih poslova izjavio je da Hašim Tači sigurno neće posetiti Preševo, i da je to vest kojom se skretala pažnja sa posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kosmetu.

– U istom momentu se potvrdilo da je to laž, zato što nema zahteva za odobravanje njegove posete, a sa druge strane pomenuo je da će doći sa komesarom Hanom. Mi smo odmah zvali komesarov kabinet i saznali da je on tada u Strazburu, tako da je to jedna velika laž, izjavio je Dačić za RTV Pink.

Kako dodaje, sam Tači je juče na jednom sastanku rekao da problem za njegov dolazak predstavlja presuda i poternica, i to je tačno.

Komentarišući posetu predsednika Srbije Kosovu i Metohiji, Dačić je rekao da misli da je poseta ostvarila svoj cilj i da se jasno vidi politika Srbije.

– To je i jasno iz našeg dosadašnjeg nastupa, ali je bilo bitno da se to izgovori na samom Kosovu i Metohiji. Sad su svi videli da postoji naša iskrena želja da se dođe do trajnog rešenja koje se zasniva na kompromisu Srba i Albanaca. Da bi se došlo do tog kompromisa treba da se vodi dijalog i da se stvara jedna atmosfera u društvu i kod nas i kod njih, da svi žele dogovor, i okretanje pozitivnoj agendi za budućnost – istakao je Dačić.

On je naglasio da Srbija neće okrenuti leđa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji.

– Mislim da, bez obzira na to da li će toći do nekog trajnog rešenja, ili ne, mi treba da nastavimo sa tom politikom da pomažemo ovih deset opština u kojima većinu čine Srbi i zato je bitno da se njegov govor odnosio i na ekonomiju i stvaranje uslova da Srbi tamo žive – kazao je Dačić.

Pričajući o Gazivodama, Dačić je rekao da je Srbija u Gazivode uložila svaki dinar i da se nalazimo u apsurdnoj situaciji.

– Srbija je za ovih petnaestak godina vratila skoro pola milijarde dolara kredita koje je Kosovo iskoristilo. Zašto? Zato što Srbija smatra Kosovo delom Srbije, i oni se ne bune što je tako, kada treba da plaća, ali onda nema veze što smo mi finansirali, to je njihovo – istakao je Dačić. Prema njegovim rečima, na Kosovu postoji više realnosti.

– Jedna realnost je realnost Srba koji žive na severu Kosova, a druga su Srbi koji žive u enklavama – ocenio je Dačić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari