Dačić: Teritorijalni integritet ključan 1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsednikom Vlade Maroka Saadedinom El Otmanijem i ministrom spoljnih poslova Naserom Buritom.

 On im se zahvalio im što Maroko podržava teritorijalni integritet Srbije i pozvao na otvaranje saradnje sa regionom zapadnog Balkana.

Za nas je od ključnog značaja poštovanje teritorijalnog integriteta jedne zemlje, izjavio je nakon današnjih sastanaka Dačić, koji boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Maroku.

Mi smo više puta rekli da međusobno podržavamo teritorijalni integritet naših zemalja i na takav način se ponašamo u međunarodnim organizacijama, sa željom da se svi problemi reše na miran način, dijalogom u okviru institucija koje su nadležne da posreduju u takvom dijalogu, pre svega UN, rekao je on.

Dačić je naglasio da Srbija i Maroko dele iste stavove o poštovanju međunarodnog prava i da ne treba da postoje dvostruki standardi i izuzeci, jer onda oni postaju pravilo.

Dačić i marokanski zvaničnici razgovarali su o bilateralnim odnosima, mogućnostima unapređenja saradnje, naročito ekonomske, i o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

On je rekao da je Srbija naslednica bivše Jugoslavije i sa ponosom istakao dugogodišnju tradiciju diplomatskih odnosa.

Danas su potpisani Memorandum o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Marokanske akademije za diplomatske studije, kao i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, medija, omladine i sporta.

Kako se dodaje u saopštenju, Dačić je održao predavanje polaznicima Marokanske akademije za diplomatske studije o spoljnopolitičkim prioritetima i evropskim integracijama Srbije, o regionalnoj saradnji i aktuelnim međunarodnim temama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari