Dačić u Bizerti: Večno sećanje za herojsku srpsku vojsku i prijateljstvo naroda Tunisa 1Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić koji boravi u dvodnevnoj poseti Tunisu danas je prisustvovao postavljanju spomen ploče u Bizeti, na mestu iskrcavanja srpske vojske u Prvom svetskom ratu i potom obišao srpsko vojničko groblje u tom gradu i položio vence.

Odajući poštu srpskim vojnicima i civilima koji su se 9. januara 1916. iskrcali u staroj luci grada Bizerte, Dačič je reako da želi da „zahvali vlastima i gradjanima tog grada na neizmernoj pomoći srpskoj vojsci i građanima u tim teškim vremenima kada je iskovano istinsko i trajno prijateljstvo naša dva naroda“, prenelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Prema Dačićevim rečima veruje se da je kroz Severnu Afriku tokom Prvog svetskog rata prošlo više od 61.000 Srba – vojnika i izbeglica, a najveći broj vojnika bio je smešten u vojni logor Lazuaz u blizini Bizerte.

„U tuniskim i alžirskim bolnicama lečeno je preko 41.000 pripadnika srpske vojske. Umrlo ih je nešto više od 3.000. Preminuli su bili sahranjivani na ukupno 24 groblja u Tunisu i Alžiru od kojih se danas sa sigurnošću zna da postoje samo tri. Dva se nalaze u Tunisu – u Bizerti, kapela sa kosturnicom, i u Menzel Burgibi, a jedno u Alžiru u Deli Ibrahimu“, rekao je.

On je dodao da se nikada ne smeju zaboraviti ni „žrtva herojske srpske vojske“ ni „svesrdna pomoć prijateljskog tuniskog naroda“ i da danas otkrivena spomen ploča predstavlja „simbol poštovanja i sećanja na dane stradanja, herojstva i velikog prijateljstva“, prenelo je Ministarstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari