Dačić učestvovao na evropskoj konferenciji o digitalizaciji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je danas učestvovao na evropskoj video-konferenciji o digitalizaciji i promenama u javnoj sferi, i o rizicima i mogućnostima za demokratiju.

Tu konferenciju predsednika parlamenata Evropske unije je organizovala Nemačka, a učestvovali su i predsednici parlamenata Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije.

Dačić je u govoru istakao da digitalizacija sa sobom donosi mnogo koristi, ali i izazove za demokratski razvoj.

„Pozitivne efekte za građane Srbije videli smo upravo tokom pandemije“, rekao je on, jer je široko rasprostranjena digitalizacija znatno olakšala proces vakcinacije tako da je Srbija u evropskom i svetskom vrhu po broju vakcinsanih građana.

S druge strane, piše u saopštenju Skupštine Srbije, Dačić je rekao da „tamne“ strane procesa digitalizacije vidljive su na svakom koraku, a pre svega u sferi javne komunikacije kroz govor mržnje, širenje lažnih vesti, teorija zavere, što narušava neke od osnovnih demokratskih tekovina.

Naveo je da je uzrok otpora miliona ljudi u Evropi vakcinaciji najvećim delom upravo u oslanjanju na „teorije zavere i šarlatanske sadržaje“, raširene na internetu, posebno na društvenim mrežama.

Dačić reka da zajedno treba naći rešenja da u javnom prostoru ne bude nasilja i lažnih vesti, a da se ne naruše načela slobode izražavanja i otvorenosti javnog prostora za svakog pojedinca.

Domaćini konferencije bili su predsednik Bundestaga Volfgang Šojble i predsednik Bundesrata Rejner Hazelof.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari