Dačić: Vučić na još jednom sastanku sa opozicijom, evroparlamentarci ne rade do septembra 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je prvi sastanak međupartijskog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca bio „slušalački čas – razgovor na slobodnu temu“, dok se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem dogovara da do kraja meseca prisustvuje još jednom razgovoru sa vanparlamentarnom opozicijom.

Ne znam kako će dalje taj dijalog, oni (predstavnici Evropskog parlamenta) su došli da kažu da ne rade do septembra, da je sledeći sastanak tek 17. septembra, rekao je Dačić za TV Prva.

Meni je bitno da se pokaže da je vlast konstruktivna u tim razgovorima, da izađemo u susret koliko god je moguće, naveo je on i istakao da se u drugom dijalogu, u Skupštini Srbije, razgovara o četiri teme – mediji, izborna pravila, izborni dan, funkcionerska kampanja.

Dačić je ukazao da su svi ostali opozicioni lideri, osim Boška Obradovića, bili na vlasti.

Da li ću biti predsednički kandidat Socijalističke partije Srbije zavisi od toga da li ćemo imati dogovor sa SNS, rekao je Dačić i ocenio da je to besmisleno, ako će se Vučić kandidovati ponovo.

On je bio naš zajednički kandidat i prošli put, podsetio je lider socijalista.

Dačić: Vlastima u Prištini se ne sviđa da se vode razgovori, traže ‘formalizovanje nezavisnosti’

Dačić je izjavio da je u dijalogu sa Prištinom, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU u Briselu, „Srbija pokazala veliku ozbiljnost sa željom da to bude konstruktivan doprinos rešavanju odnosa“, ali da je sa druge strane dijalog shvaćen kao put za formalizovanje priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti.

Dačić je za televiziju Prva izjavio da se vlastima u Prištini „ne sviđa ideja da se vode razgovori, već samo da se formalizuje njihovo priznanje“, kao i da se „menjaju vlasti a niko ne pruzima odgovornost da realizuje ono što je potpisao onaj pre njega“.

„Važno je da ima neke linije komunikacije, da ima dijaloga. Mi učestvujemo u dijalogu i tražićemo da se sprovede sve što je dogovoreno. Ne znam kako da promenimo taktiku, sta je druga taktika“, rekao je Dačić.

On je rekao da je „situacija takva da je po Ustavu Kosovo deo Srbije, ali je to samo na papiru jer mi nemamo kontrolu nad tim delovima“ zemlje, dok je i jednostrano proglašena nezavisnost Kosova, po njihovom Ustavu, takođe „samo na papiru“, jer ni Priština nema kontrolu nad celom teritorijom Kosova.

„To je nešto sa čime se Srbija suočava dugi niz godina. Možemo da apelujemo a ne možemo ništa da uradimo“, kazao je Dačić i dodao da je „bolje da se vode neki razgovori“, koji „nisu laki ni prijatni“, ocenjujući po svojim iskustvima, kada je on bio na čelu delegacije Srbije za pregovore u Briselu, da su to „uvek teški razgovori“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari