Dačić: Za saradnju sa NATO 1Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Beograd opredeljen za razvoj saradnje sa NATO, ali je konstantovao da su odnosi sa alijansom opterećeni sećanjem na bombardovanje 1999. godine, civilne žrtve i razaranja.

Saradnjom sa NATO se ne dovodi u pitanje vojna neutralnost Srbije i očekujemo razumevanje za našu saradnju sa zemljama koje nisu članice alijanse, rekao je Dačić na otvaranju dvodnevne Beogradske NATO nedelje. Srbija ima partnersku saradnju sa NATO, ali ne želi da bude članica alijanse, izjavio je Dačić. On je rekao da Vojska Srbije učestvuje u više vojnih vežbi NATO nego u manevrima zemalja koje nisu članice alijanse.

Dačić je ocenio da je Kfor jedini garant bezbednosti Srba na Kosovu. Zato je bitno da Kfor ostane u nesmanjenom sastavu na Kosovu i da bude neopristrasan, izjavio je Dačić. Uz ocenu da samo kompromisni dogovor može dovesti do trajnog rešenja na Kosovu, Dačić je rekao da se Beograd protivi pretvaranju Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku. Očekujemo da NATO bude jasan u protivljenju tom pokušaju Prištine da stvori svoju vojsku, izjavio je Dačić.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skat je rekao da Srbija nije članica NATO, niti želi da to postane, ali ima isti cilj kao i alijansa – stabilnu i mirnu Evropu. Partnerstvo Beograda sa NATO doprinosi stabilnosti Balkana i evropskim integracijama Srbije, izjavio je Skat. On je rekao da SAD poštuju neutralnost Srbije i opredeljenost Beograda da doprinese globalnoj i regionalnoj bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari