Dačić: Zamrznuti konflikt može dovesti do blickriga 1Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić upozorio je danas da zamrznuti konflikt na Kosovu i Metohiji može dovesti do “blickriga”, veštačkog izazvanja političke krize u zemlji, kao i zastoja u evropskim inetgracijama.

Postoje dve opasnosti. Postoji opasnost od blickriga, odnosno tog hrvatskog scenarija, koji oni mogu izvesti uz podršku međunarodne zajednice, mada ona i ne mora da se meša nego samo da skrene pogled sa Kosova i Metohije na neku drugu krizu, rekao je Dačić za RTV Pink.

Precizirao je da se Srbija tada može naći pred važnim pitanjem – hoće li da brani Srbe, da interveniše i da uđe u sukob sa Kforom i NATO.

„Onda je pitanje na koga tu Srbija može da računa i da li će tražiti pomoć Rusije“, rekao je Dačić.

On je ocenio da je drugi rizik zamrznutog konflikta, to što je zapad već naučio na primeru Miloševića, primena principa – „ako ne možete da pobedite spolja, pobedite ih iznutra“.

To znači, objasnio je, da se iznutra forsiraju određene političke snage i stavovi da u određenom momentu kažu: „Dosta je politike koja nas svađa sa međunarodnom zajednicom u izaziva sukobe“.

Kada sam pročitao izjavu Saša Jankovića pre neki dan, setih se svega šta je bilo. On je rekao da je pitanje Kosova demokratsko pitanje, a toga sam se naslušao za vreme DOS. Govorili su sve će da se reši samo da ode Milošević, tako sada govore sve će se rešiti kada ode Vučić, naveo je Dačić.

Nije moguće, napomenuo je, da se kosovsko pitanje rešava bez Rusije, koja je uz Kinu naš glavni oslonac i glavna podrška kao stalna članica Saveta bezbednosti UN.

Da nije Rusije i Kine, možda bi članstvo Kosova i Metohije prošlo u UN. Dok se Beograd i Priština ne dogovore, nikakve jednostrane poteze neće priznati Moskva ili Peking, smatra Dačić i dodaje da je zbog toga poseta predsednika Srbije Rusiji bila izuzetno važna.

Osvrnuvši se na upad na Gazovode, on je podvukao da je to bila čista provokacija, koja Hašimu Tačiju ni u političkom smislu nije ništa donela.

Srbija je reagovala oštro, ali racionalno ne dozvolivši da se uđe u sukob, jer onda nema povratka, rekao je Dačić i dodao da je to bio pokušaj da se ojača pozicija Tačija i u skadu sa tim međunarodna zajednica na njegove postupke gleda kroz prste.

Ministar spoljnih poslova je izrazio očekivanje da će se u novembru pitanje Kosova ponovo naći pred Savetom bezbednosti, kada predsedava Kina.

Prema njegovim rečima, Srbiju su svi tapšali po ramenu i govorili da treba da izađe sa predlozima za Kosovo, a kada je to učinila sa predlogom razgraničenja, oni kažu da „etnička promena granica može da izazove krizu“, da će se na taj način otvorila Pandorina kutija.

Vi ste priznali Kosovo i otvorili Pandorinu kutiju, rekao je Dačić.

Do kraja godine, očekuje Dačić, broj država koje su priznale nezavisnost Kosova biće ispod 100, a onda, kako je rekao, „mogu da idem u penziju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari