Dačić: Zemlje se preispituju oko priznanja Kosova 1Foto: FoNet/MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da garantuje da će broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biti manji od 100.

Taj proces nije završen i zato postoje zemlje koje preispituju odluku o priznanju nezavisnosti Kosova, rekao je Dačić posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova Albanije Ditmirom Bušatijem i Italije Anđelinom Alfanom.

Povodom tvrdnji ministra spoljnih poslova Kosova Behdžeta Pacolija, Dačić je izjavio da bi voleo da ima na raspolaganju fond od 300 miliona dolara i velike količine oružja kako bi izdejstvovao promene stavova nekih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Tada bi nas i u svetu drugačije gledali, ali nemamo, rekao je Dačić.

On je izjavio da za Beograd strateško partnerstvo sa Italijom ima veliki značaj, kao i produbljavanje saradnje sa Albanijom.

Italija je jedan od najvećih zagovornika proširenja Evropske unije i jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije i Albanije, rekao je Dačić.

On je naveo da je Alfano predložio sastanke koje bi okupili predstavnike nevladinih organizacija, privrede i kulture iz tri zemlje.

Dačić je ocenio da predstavnici Srbije i Albanije treba da ostave što manje prostora za polemike.

Treba da ređe iznosimo u javnost ono o čemu se ne slažemo, konstatovao je Dačić.

Bušati je izjavio da su zemlje Zapadnog Balkana mnogo uložile u evropsku bezbednost.

Način na koji su se Albanija i Srbija izborile sa izbegličkom krizom je dokazao njihovu privrženost evropskim vrednostima, ocenio je Bušati.

Alfano je izjavio da je Italija uvek ukazivala da je potrebno imati ambiciozan pristup proširenju EU.

Italija podržava integraciju Srbije i Albanije. Slažemo se sa strategijom Evropske komisije za Zapadni Balkan, koja se zasniva na odlučnosti i hrabrosti Beograda, pokazanoj u dijalogu sa Prištinom, i na spremnosti Albanije da sprovede reforme, rekao je Alfano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari