Dan sa narodnim poslanikom Milutinom Mrkonjićem 1Foto: J. Z. T.

Ne može poslanik da bude univerzalan, da sve zna. Ne možeš ti da sve znaš, ne možeš. I ne može da ti pripremi neko da sve znaš. Specijalizujte se, naučite nešto. Tako savetujem mlade kolege.

U prostorijama Socijalističke partije Srbije na Studentskom trgu, u petak u 12 časova, imali smo zakazan intervju za rubriku „Dan sa poslanikom“. Razgovor je kasnio skoro pola sata.

Čekali smo ga u holu. Na radiju je išla „Do you really want to hurt me“ od Boja Džordža, a mi smo guglali sagovornikovo ime. Od 250 poslanika, koliko ih u našem parlamentu ima, činilo nam se da je ovaj među onima koje novinari često zovu kada su u pitanju politika, ekonomija, ali i nešto opuštenije teme.

„Mnogo ste bre nervozni“, začuo se glasno Milutin Mrkonjić, dok je otvarao vrata, aludirajući na naš poziv i SMS da smo stigli i da ga čekamo.

https://www.instagram.com/p/B3hXo_4pBZi/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Dve domaće kafe, Mrkonjić za svojim radnim stolom i novinarka Danasa koja ga je razgledajući prostor ispitivala o radu u Narodnoj skupštini. Činilo nam se da je ta kancelarija spomen soba SPS-a, ali i Slobodana Miloševića.

Pohvalnice, slike, fotografije, plakete i karikature visile su na zidovima prostorije. Kabinet, rekao nam je deli sa Brankom Ružićem, ministrom državne uprave, za koga kroz šalu kaže da je njegov sin.

Dan sa narodnim poslanikom Milutinom Mrkonjićem 2
Foto: J. Z. T.

„Cela zgrada je skoro rekonstruisana. Najlepša zgrada u Beogradu, bila je paljena. Sad je obnovljena, ali ja nisam dao da ovde diraju ništa, samo su promenili parket“, ispričao nam je dok smo fotografisali.

Na razgovor sa nama došao je iz Narodne skupštine gde danas nema zasedanja.“Danas su bile neke pripremne sednice, ide budžet pa zato“, mislivši na sednicu o izglasavanju budžeta za narednu godinu.

Dan sa narodnim poslanikom Milutinom Mrkonjićem 3
Foto: J. Z. T.

Pričao nam je o medijskim natpisima o njemu i na trenutak nas pomešao sa Telegrafom, a mi smo se pobunili „Kako to da mešate Danas i Telegraf?“. Ubrzo je usledelo i izvinjenje.

„Danas je ozbiljna novina. Čitam sve. Gledam i N1. Meni niko ne može da zabrani šta ću da čitam ili gledam ili za koga ću da dajem izjave. Ja govorim samo o Slobi, kao simbolu partije, i građevini jer je to ono što znam“, istakao je Mrkonjić.

Dan sa narodnim poslanikom Milutinom Mrkonjićem 4
Foto: J. Z. T.

Netipičan je poslanik, prema njegovim rečima, ali, kako je dodao, ima poštovanje svih.

„Da u Skupštini ulazim u raspave i polemike ko je lopov a ko nije lopov, kad je tema neka peta, to nema smisla. To je stvar Poslovnika, sad kažu da će da ga menjaju. Dnevni red je dnevni red, a nas plaća narod“, bio je izričit naš sagovornik.

Dan sa narodnim poslanikom Milutinom Mrkonjićem 5
Foto: J. Z. T.

Zagovornik je sistema otvorenih lista na izborima – „Ovako se izabere lider i taj lider vuče koga hoće“. Kao jedan od problema trenutnog sistema vidi „preletače“.

„To je sramota i tragedija. Na šta to liči, da poslanik pređe iz stranke u stranku. Imaš valjda neku ideju“, naglasio je jedan od osnivača i počasni predsednik SPS-a ocenjujući da je za njega lojalnost nešto najbitnije.

U Skupštini je uvek prisutan na glasanju, a za svoje učestvovanje u njenom radu ocenio je delimičnim i objasnio: „Kada se suštinski govori o temi dnevnog reda“.

Dan sa narodnim poslanikom Milutinom Mrkonjićem 6
Foto: J. Z. T.

„Ne prihvatam polemike i diskusije van dnevnog reda i često izađem iz sale kada te nekorisne polemike počnu“, ispričao je u razgovoru za Danas Online.

Mrkonjić je dodao da ga retko možemo videti kako učestvuje neposredno u diskusiji i podsetio na dve godine kada je bio predsednik Odbora za saobraćaj i telekomukacije.

Dan sa narodnim poslanikom Milutinom Mrkonjićem 7
Foto: J. Z. T.

„Nije bilo potrebe da se javljam na sednicama kada sam diskutovao u odboru, a sada mojim mlađim drugovima koji treba da se afirmišu na toj govornici u parlamentu redovno dajem savete posebno iz oblasti za koje sam stručan“, ispričao je on za Danas online.

Dan sa narodnim poslanikom Milutinom Mrkonjićem 8
Foto: J. Z. T.

Drastičan je protivnik „univerzalnih poslanika“, za koje je precizirao da sve znaju a ništa ne znaju. “Retko koji to nije“, dobacio je.

„Izuzetno cenim, kao i narod, one poslanike koji su autoritet među građanima u mestu odakle dolaze sticali svojim radom i sada ga nadograđuju radom u parlamentu. Protiv onih sam koji nikad ništa nisu radili, takozvanih poslanika opšte prakse“, zaključio je Mrkonjić.

Posle našeg razgovora uputio se u Gornji Milanovac gde će učestvovati na obeležavanju godišnjice od osnivanja odbora SPS u toj opštini.

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari