Dan sa narodnom poslanicom Stefanom Miladinović 1Foto: J. Z. T

Vlada ima obavezu da odgovori poslanicima. Dužna je da odgovori na poslaničko pitanje u roku od osam dana ili da obavesti parlament da će u roku od 30 dana odgovoriti. Nemaju oni prava da biraju hoće li ili neće.

„Postavljanje pitanja je dobro jer možemo da aktuelizujemo neko pitanje, ne mora da ono bude populističko, može se ticati male grupe ljudi. Mi se trudimo da svaki utorak i četvrtak imamo poslaničko pitanje“.

Ovako je institut poslaničkog pitanja pojasnila narodna poslanica u Skupštini Srbije Stefana Miladinović dok je, u razgovoru za portal Danasa, pričala o radu na terenu njenog poslaničkog kluba.

„Organizujemo posete poslanika gradovima i opštinama. To nije praksa od juče, ali smo sada te aktivnosti intenzivirali. Bili smo u Valjevu, tri sata su građani postavljali pitanja. Tako nam ukazuju na probleme, mi ih saslušamo, a potom i kroz institut poslaničkog pitanja aktuelizujemo neki problem. Trebalo bi da se u narednih nedelju dana organizuje poseta Čačku“, najavila je Miladinović.

Dan sa narodnom poslanicom Stefanom Miladinović 2
Foto: J. Z. T.

Tog utorka, 17. septembra, njene skupštinske obaveze otpočele su u devet sati. Aktivnosti u parlamentu, ispričala nam je, obično započinje sastankom poslaničke grupe.

„Danas smo imali konsultacije o zakonu koji je na dnevnom redu, pošto je počela nova sednica. Raspravljamo o zakonu koji je važan za mlade, Zakonu o visokom obrazovanju, kojim produžavamo rok za stare studente“, rekla je za naš portal Miladinović.

U sklopu tog sastanka, dodala je, konsultovali su se i o zakonima koji su ušli u proceduru, s obzirom da je dan ranije upućen i Zakon o budžetu, uz ocenu da su ti sastanci sadržajni i konstruktivni.

Dan sa narodnom poslanicom Stefanom Miladinović 3
Foto: J. Z. T.

Potom su poslanici sišli u salu, te je započela nova sednica. I dok smo sedeli u biblioteci, gde smo i obavili razgovor, naša sagovornica je bacila pogled na TV prenos iz sale i ocenila „kolege su govorile, mislim da su svi završili. Sada je pauza“.

„Trebalo bi da se, kao neko ko uređuje Fejsbuk i Instagram stranicu poslaničke grupe SPS-a, potrudim da u što kraćem roku, nakon našeg razgovora, postavim video materijal, odnosno poruke koje smo danas poslali“, istakla je ona.

Kao neko ko se bavi društvenim mrežama pohvalila je našu rubriku „Dan sa poslanikom“. „Veoma je afirmativna. Naša institucija je otvorena za javnost, ali mnogi to ne znaju, i tu ste vi da Skupštinu približite vašim čitaocima“.

Kasnije tog dana trebalo je da, kao predsednik Poslaničke grupe prijateljstva, utvrdi sastav delegacije koja će uskoro biti u uzvratnoj poseti Kraljevini Maroko, ali i da se bavi pripremama redovnog jesenjeg zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a.

U politiku je ušla sa nepunih 19 godina, učlanjenjem u SPS. Otkrila nam je da je ta stranka bila, za nju, prirodan izbor jer je vaspitavana u levičarskom duhu. Trenutno je u trećem poslaničkom mandatu.

Dan sa narodnom poslanicom Stefanom Miladinović 4
Foto: J. Z. T.

„Za mene biti narodni poslanik znači ostvarenje jednog dečijeg sna. Kad sam bila mala to mi je bilo zanimljivo, obožavala sam da gledam skupštinske rasprave“, prisetila se naša ovonedeljna sagovornica u „Danu sa poslanikom“.

U Skupštini, aktivna je u oblasti saobraćaja, ali i pitanjima bezbednosti. To je i logično s obzirom da je radila u Agenciji za bezbednost saobraćaja gde joj radno mesto već sedmu godinu zaredom miruje. Ipak, trudi se da o svakom predlogu zakona iščita što više materijala.

„Kada ulazite u skupštinsku salu vi morate ući pripremljeni. Vi morate nešto da pročitate. Ne možete da pričate o dokumentu koji niste pročitali, čiji sadržaj ne znate, o kome nemate stav“, precizirala je ona.

Pri osvrtu na prethodne mandate, smatra da sada mnogo brže čita, ali, mišljenja je, nije svako ekspert za sve oblasti.

Dan sa narodnom poslanicom Stefanom Miladinović 5
Foto: J. Z. T.

„Mi se u poslaničkoj grupi podelimo, zna se ko koju oblast pokriva. Ako zafali nekad, konsultacija nije nešto što nemate. Možete da izaberete nešto što vama najviše leži. Ume da bude naporno, ali je i zanimljivo. Ono što je lepota ovog posla jeste što vi kroz rad zagrebete gotovo sve oblasti društvenog života. Ako želite“.

Dan sa narodnom poslanicom Stefanom Miladinović 6
Foto: J. Z. T.

Objasnila nam je i kako se poslanici opredeljuju za oblasti rada. „Kada se konstituiše parlament mi dobijemo upitnik. Na osnovu znanja i interesovanja vi se opredeljujete u kojim odborima želite da budete član“.

Prema njenim rečima, ali i iskustvu jer je trenutno član četiri odbora, sednice tih tela su dok nije bilo prenosa uživo bile konstruktivnije.

„Tu se zaista priča o prirodi zakona. Kada se javite za reč vi govorite stručno. E, to se promenilo onog momenta kada je počeo lajv striming. Onda je počelo da se politizuje sve“, naglasila je poslanica SPS-a.

Dan sa narodnom poslanicom Stefanom Miladinović 7
Foto: J. Z. T.

Značajna je i kontrolna funkcija odbora, napomenula je, jer u svakom momentu možete, čitajući izveštaj, upitati ministarstvo šta je urađeno ili zašto nešto nije preduzeto.

Nakon posla u Skupštini, rekla nam je prethodnog utorka, uputiće se na sednicu opštinskog odbora na Čukarici.

„Danas ceo dan posao. Nakon toga nadam se da ću imati vremena da sa drugarima iz stranke popijem piće u obližnjem lokalu. To je za danas“, kazala nam je ona i dodala da nije lako sve uklopiti, „ovo se može tretirati kao full time job„.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari