Dan sa poslanikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem 1Foto: S.K.

Šta radi opozicija dok bojkotuje rad parlamenta? Poslanika Narodne stranke Miroslava Aleskića uprkos bojkotu zatekli smo juče na radnom mestu, u Domu Narodne skupštine, ali ne i u sali u kojoj zasedaju poslanici.

Bojkot rada u plenarnoj sali, kako kaže naš ovonedeljni sagovornik, ne podrazumeva i bojkot poslaničkog rada van nje.

U kabinetima poslaničkih klubova i skupštinskom holu poslanici opozicije svakodnevno čitaju zakone, pripremaju se, postavljaju pitanja pismeno, prate šta se dešava.

Dan sa poslanikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem 2„Mi se trudimo da u toku svake sednice koja bude na dnevnom redu održimo pres konferenciju u holu gde iznesemo svoje stanovište, poglede na zakone koji su na dnevnom redu, podnosimo amandmane, kao što na današnjoj sednici imamo dva podneta amandmana u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu“, objašnjava on.

Aleksić je poslanik Narodne skupštine od 2016. godine, kada je na parlamentarnim izborima u koaliciji sa svojim nekadašnjim pokretom – Narodnim pokretom Srbije – ušao u parlament na listi sa Socijaldemokratskom strankom.

Prethodno je obavljao funkciju predsednika Opštine Trstenik od 2012. do 2016. godine, a polikom se bavi od 2008, kada je učestvovao na lokalnim izborima u ovoj Opštini i postao direktor Direkcije za planiranje i izgradnju „Trstenik“.

Godine 2017, posle povratka Vuka Jeremića iz Njujorka, Aleksićev Narodni pokret Srbije pružio mu je podršku kao predsedničkom kandidatu.

„Nakon njegove odluke da nastavi da se bavi politikom u Srbiji, napravili smo dogovor da se ujedinimo u jedinstvenu organizaciju koja se zove Narodna stranka i u kojoj sam ja prvi potpredsednik. U Skupštini sam poslanik već tri i po godine“.

Rasprava koja je počela u 10 sati, iako je Aleksić u zgradu Skupštine stigao sat vremena ranije, u kabinetu poslaničkog kluba Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka, pratila se preko malog ekrana.

„Kada predstavljate paravan za ukinutu demokratiju u najvišoj zakonodavnoj instituciji u državi, onda samo imate sporednu ulogu i na neki način indirektno dajete podršku da država radi sve to što radi, a radi mnogo loše stvari“, smatra Aleksić.

Pod „mnogo lošim stvarima“ podrazumeva usvajanje zakona bez rasprave, nepoštovanje opozicije u parlamentu, nepoštovanje Poslovnika, različite aršine, vređanje, lične uvrede…

Dan sa poslanikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem 3Paralelno sa praćenjem sednice, Aleksić čita, podvlači i komentariše izveštaj Kancelarije za Kosovo i Metohiju koji će biti predstavljen na sednici Skupštine 27. maja, a u toku su i pripreme za konferenciju za medije u skupštinskom holu, gde će Aleksić izneti dva amandmana njihove poslaničke grupe na predlog izmena i dopuna Zakona u glavnom gradu.

„Hteli smo makar da sugerišemo na neke stvari koje nisu dobre u tom zakonu“, komentariše ovaj poslanik.

Nakon kratke konferencije u kabinet je stigao i šef poslaničkog kluba Socijaldemokratska stranka, Narodna stranka Marko Đurišić, a tema sastanka bio je izveštaj Kancelarije za KiM koji je poslanicima ove grupe stigao prethodno veče.

„Juče (23. maja) smo dobili nekakav izveštaj koji je dostavio Marko Đurić, koji jeste na više od 100 strana, ali izveštaj koji se može razmatrati je na svega desetak strana, sve ovo ostalo su fotografije radova koje je finansirala država kroz Kancelariju za KiM“, kaže Aleksić.

https://www.instagram.com/p/Bx5GtboFqry/?igshid=1gmu5hwdlb8yu&fbclid=IwAR2Fzt-R3LbMprVMDQTC9lt8IpcvN3ZuxpZzuTY_6kQA4egV2tTBE-5Oseg

http://https://www.instagram.com/p/Bx5GtboFqry/?igshid=1gmu5hwdlb8yu&fbclid=IwAR2Fzt-R3LbMprVMDQTC9lt8IpcvN3ZuxpZzuTY_6kQA4egV2tTBE-5Oseg

Prethodne tri godine, dok nije bilo bojkota, kako kaže Aleksić, članovi ovog poslaničkog kluba pred svaku sednicu imali su sastanak kako bi podelili zaduženja, dogovorili se ko će govoriti o kojoj temi, ko će postavljati pitanja, itd, „tako da uvek napravimo plan o našem nastupu u plenarnoj sali“.

Aleksić je podsetio da je 2. aprila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave postavio poslaničko pitanje u vezi sa problemom koji je nastao u SO Brus, gde je protivzakonito oduzet mandat opozicionom odborniku Aranđelu Stojkoviću, nakon čega mu je mandat ipak vraćen, kao i pitanje koje je uputio Ministarstvu kulture i informisanja: koje mere će preduzeti Ministarstvo kako bi se obezbedilo potpuno poštovanje zakona koji uređuje oblast javnog informisanja i elektronskih medija, kako bi se obezbedila sloboda medija u Srbiji?

Konkretan odgovor, kaže, nije dobio, već „priču da Ministarstvo nije nadležno, da REM treba da obavlja svoj posao, da oni samo s vremena na vreme kontrolišu njihovo postupanje i da iz te njihove kontrole oni nisu videli da postoji bilo kakav problem u funkcionisanju medija u Srbiji“.

„To su poslednja dva pitanja koja sam postavio i na koja sam dobio odgovor. Neki od ministara su dosta odgovorni, dosta odgovora je u roku, retko kada je odgovor konkretan i jasan, u većini slučajeva to je da se ispoštuje puka forma, pozivajući se na zakone koje ne primenjuju država i ministri, jer da ih primenjuju, ne bi bilo problema“, priča Aleksić.

Nakon što je završio sa obavezama u Skupštini, otišao je na sastanak u sedište svoje stranke, gde je sa rukovodstvom razgovarao o načinu na koji će poslanici ove grupe učestvovati u najavljenoj raspravi.

Dan sa poslanikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem 4

Kada je završio sa obavezama u Beogradu, Aleksić se uputio nazad u Trstenik, gde ga je čekao drugi, sasvim drugačiji posao.

Dan sa poslanikom Narodne stranke Miroslavom Aleksićem 5Već nekoliko decenija, Aleksić se, zajedno sa svojom porodicom, bavi poljoprivredom, što je razlog zbog kojeg, kako kaže, dosta vremena provodi u putu.

„Članovi moje porodice u firmi rade od ranog jutra, a ja sada idem da im se pridružim, tako da ću noćas verovatno u neko doba kada stignem morati da prskam jabuke zbog ovih obilnih kiša koje su obeležile maj, a koliko vidim, i jun će“, kaže Aleksić.

Kako tvrdi, vlast u ovom trenutku čini sve ne bi li opoziciju vratila u poslaničke klupe, a dokaz za to je, dodaje, ubacivanje Tijaninog zakona na dnevni red, „koji, usput, nije Tijanin zakon, već neka modifikacija Tijaninog zakona“, kao i sednica najavljena za 27. maj.

„Parlament nema legitimitet ukoliko u njemu nema adekvatne rasprave, a ona danas ne postoji jer je simulirana između predstavnika izvršne vlasti (ministara, direktora) s jedne i poslanika vladajuće većine s druge strane. Tu nema rasprave, oni svi imaju isto mišljenje“, zaključuje Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari