Danas centralni skup samita Berlinskog procesa u Londonu 1Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević

Peti samit Zapadnog Balkana, koji se održava u okviru Berlinskog procesa, počeo je juče u britanskoj prestonici.

Glavne teme su mogućnosti unapređenja ekonomskih veza, bezbednosti i političke saradnje. „Velika Britanija želi snažan, stabilan i prosperitetan region Zapadnog Balkana. Kao domaćin skupa u Londonu pokazujemo naše interesovanje i angažman na stabilnosti regiona pred izlazak iz Evropske unije“, navodi se na sajtu britanske vlade.

Pored premijera Srbije, Crne Gore, Albanije, BiH, Makedonije, Kosova, na današnji centralni sastanak u London su pozvani predstavnici i EU, a prvi put učestvuje i Grčka. Na marginama samita održavaju se forumi i paneli uz učešće civilnog društva. Na jučerašnjem sastanku šefova diplomatija Srbiju je predstavljao ministar Ivica Dačić, dok predsednica Vlade Srbije danas učestvuje na premijerskom skupu.

Prvi samit o Zapadnom Balkanu u okviru „Berlinskog procesa“, koji je inicirala nemačka kancelarka Angela Merkel, održan je 2014. u Berlinu. „Dirljivo je kada se vidi da svi zajedno sede za jednim stolom, da se ne svađaju, već razgovaraju konstruktivno o zajedničkoj budućnosti“, rekla je tada kancelarka Merkel. Prošlogodišnji samit o Zapadnom Balkanu održan je u Trstu, dok će se sledeći održati 2019. u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari