Danas se sastaju Đilas, Janković i Jeremić 1Foto: Marija Đoković/Fonet

Dragan Đilas, Saša Janković i Vuk Jeremić trebalo bi da se sastanu danas da razgovaraju o predlozima o budućoj saradnji, saznaje Danas od izvora bliskih njima trojici.

Sastanku, koji bi trebalo da se održi u prostorijama Jankovićevog Pokreta slobodnih građana trebalo bi da prisustvuju i Borko Stefanović, lider Levice Srbije, Željko Veselinović, predsednik sindikata Sloga, i Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret.

Pred saveznicima na beogradskim izborima na listi „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ je nekoliko predloga za dalju saradnju, jer su svi, bar deklarativno, za to da sarađuju u nekom obliku ili bar oko nekih pitanja u budućnosti treba nastaviti i proširiti na celu Srbiju. Prema našim saznanjima, na stolu je bar tri predloga. Jedan Đilasov, drugi predlog PSG pod radnim nazivom „381“, kao telefonski poziv za Srbiju, i predlog Janka Veselinovića. Izvori Danasa kažu da ovaj sastanak ne bi trebalo da bude poslednji i konačan i da se očekuje da razgovori budu nastavljeni, osim u situaciji da neko od učesnika odbije dalje razgovore. Naši sagovornici smatraju da će do dogovora teško doći, jer ni Đilas, ni Janković a ni Jeremić ne žele u potpunosti da prihvate tuđe predloge. Uz to, razlike postoje i u shvatanjima dalje saradnje, od labavog saveza kojem je bliži PSG do čvršćeg koji predlaže Đilas. Kada se na to dodaju i razlike u političkim stavovima oko bitnih pitanja poput Kosova, deluje da bi čvrst savez i jedinstvena politika bili nemogući.

Prema našim saznanjima, juče po podne je Predsedništvo Narodne stranke Vuka Jeremića zasedalo u Novom Sadu, a jedna od tema bila je i odnos sa partnerima sa beogradskih izbora.

Kako Levica Srbije čvrsto podržava Đilasov predlog o Savezu za Srbiju, Borko Stefanović kaže da će ubrzo doći do njegovog formiranja. On smatra da bi bilo dobro da NS i PSG uđu u njega.

Stefanović je gostujući na televiziji N1 rekao da će Savez biti više od koalicije a manje od partije, te da je zamišljen kao alternativa SNS. Da je otvoren za stranke, pokrete, organizacije i sindikate, koji su, kako se navodi, istinska opozicija. Savez bi, prema zamisli Dragana Đilasa, imao svoje organe. Skupštinu, programski savet, predsedništvo kojim bi svakog meseca predsedavao neko drugi. Stefanović kaže da se čeka odgovor Narodne stranke i Pokreta slobodnih građana i dodaje da bi bilo dobro da i oni prihvate predlog.

„Savez za Srbiju će biti nova alternativa, prvi put u šest godina da neko okuplja opoziciju. Sve smo do sada probali, videli ste da građani ne reaguju pozitivno. Ovo je prilika koja će doneti promenu, borba će trajati dugo i hoćemo na parlamentarnim izborima 2020. da ostvarimo dobar rezultat. Izvukli smo neke pouke, da se moramo ujediniti, ići zajedno, ostaviti sujete i razlike. Ne postoji objašnjenje zašto neko ko ima demokratski kapacitet ne bi ušao u taj savez“, rekao je Stefanović.

On dodaje da je bio jedan sastanak kome su prisustvovali svi lideri i na kome je Đilas predstavio svoju ideju, a da lideri stranka na svojim stranačkim organima treba da odluče o toj ideji. Kaže da su se sastajali pojedinačno i razmenjivali predloge.

„Razgovaramo sve vreme, moramo da sednemo i napravimo dogovor i mislim da smo na pragu toga. Đilas hoće čvršći savez, koji nije stranka, neophodno je da imamo više od koalicije, što će nas držati zajedno. Ne možete sami da ugrozite režim, moramo svi da idemo zajedno ako hoćemo da promenimo vlast i sistem, ako budemo sve radili samo da srušimo Vučića biće kao u Crnoj Gori. Građani treba da mere ko će da učini bolje, da bolje vodi spoljnu politiku, ekonomiju. Vučić i SNS se ne ruše tako što sviramo na iste note kao i on“, naveo je Stefanović.

Narodna stranka za Savez za Srbiju

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je juče u Novom Sadu da će se ta stranka zalagati za jedinstvo opozicije kako je to predloženo u Savezu za Srbiju njegovog koalicionog partnera Dragana Đilasa, prenosi agencija Beta. Jeremić je rekao da je uslov za učešće stranka u Savezu „nesaradnja svih sa aktuelnim režimom u Srbiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari