Danielson: Ciljni datum za prijem Srbije u EU nije 2025. godina 1Foto: Ljiljana Bukvić

Generalni direktor za proširenje u Evropske komisjie Kristijan Danielson naglasio da se 2025. godina, u evropskim institucijama smatra samo najboljim mogućim scenarijom i upozorava da 2025. godina nije ciljni datum za prijem Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju.

“2025 godina nije ciljni datum. Ne tvrdimo da to mora da se desi. Ali jeste indikacija da je 2025. tu i da je moguća za one koji zaista ulažu napore. Ali to jeste u najboljem mogućem slučaju i to mora da bude krajnje jasno”, izjavio je Danielson i podvukao da sve zavisi od samih zemalja koliko će biti u stanju da napreduju u procesu.

Danielson je govorio na konferenciji koju je organizovao briselski “think-tank” Centar za evropsku politiku o proširenju EU prema zemljama Zapadnog Balkana, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Iako priznaje da su Srbija i Crna Gora u ovom trenutku najnaprednije države u procesu evropskih integracija, on ne isključuje mogućnost da se u budućnosti ovoj grupi “pripoji ili je pretekne” neka od ostalih zemalja sa regiona.

On se osvrnuo i na predlog budžeta za period 2021-2027 gde nisu odvojena sredstva za buduće proširenje, i istakao da bi se o tome moglo razgovarati samo u trenutku kada se zemlja kandidat približi punopravnom članstvu.

“Pitanje proširenja u budžetu će postati relevantno jedino kada se približimo zaključenju pristupnih pregovora sa bilo kojom zemljom”, napomenuo je Danielson.

Predsednik EK Žan Klod Junker je prošlog septembra identifikovao Srbiju i Crnu Goru kao lidere u procesu integracija i u svom godišnjem govoru, je naveo da bi ove dve zemlje mogle postati članice EU u 2025. godini. Međutim u nastupima ali i dokumentima koji su usledili posle Junkerovog govora, 2025. je gubila težinu.

Strategija EK o Zapdnom Balkanu, je 2025-tu ocenila jedino kao indikativni datum i niko iz briselskih institucija niti zemalja članica ne želi da se obavezuje datumom kada bi bilo koja zemlja sa Zapadnog Balkana mogla postati punopravna članica EU.

Evropska komsija je u utorak predložila budžet za naredni period 2021-2027. Evropski komesar za budžet Ginter Otinger je potvrdio da “niti jedan evro nije predviđen za potencijalnu novu članicu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari