Datum nastavka dijaloga u Briselu još nije utvrđen 1Foto: EPA-EFE/ VASSIL DONEV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još zvanično nije dobio tačan datum za nastavak razgovora u Briselu sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Razni termini su u opticaju, ali još se nije došlo do konačnog datuma, rečeno je Danasu u predsednikovom kabinetu, a povodom nedavne izjave Tačija da će razgovori biti nastavljeni u drugoj polovini juna.

Dijalog Beograda i Prištine je prekinut krajem marta, posle incidenta sa hapšenjem direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Tači je na „To be Secure“ (2BS) forumu koji je održan u u Budvi pre nekoliko dana rekao da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude nastavljen u drugoj polovini juna.

– Verujem da ćemo u drugoj polovini juna imati novi susret u Briselu – rekao je Tači odgovarajući na pitanje N1 o nastavku razgovora na relaciji Beograd – Priština. Govoreći na Forumu, Tači je rekao da očekuje da će biti uspostavljena, kako je naveo, „puna normalizacija odnosa sa Srbijom“.

„Očekujem novi dogovor između Kosova i Srbije o potpunoj normalizaciji. To će nam omogućiti da uspostavimo evropske odnose, koji će potvrditi evropsku perspektivu celog regiona. EU je na Samitu u Sofiji bila veoma jasna, da je normalizacija odnosa između Kosova i Srbije važna za celi region“, kazao je Tači.

Iz Vučićevog kabineta poručuju da je preduslov za potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine da se zna sadržaj tog sporazuma.

Danas je već objavio svoja nezvanična saznanja iz diplomatskih izvora, srpske vlasti čekaju da im u narednih mesec dana stigne predlog o rešavanju kosovskog pitanja država „kvinte“ (SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska i Italija) u zvaničnoj formi. Naši sagovornici tvrde da je rok da Beograd odgovori na ponudu Zapada „kraj ove godine“. Zapad, kako nam je rečeno, želi da „kosovski čvor bude raspleten“ po modelu dve Nemačke, što bi podrazumevalo članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama. Ni Srbija ni Kosovo, bar prema izjavama zvaničnika, ne beže od potpisa tog sporazuma, ali svaka strana na njega gleda iz svog ugla. Kosovo očekuje priznanje nezavisnosti od Srbije, dok Srbija od sporazuma očekuje da bude sačinjen tako da bude kompromisno rešenje, odnosno da obe strane ponešto izgube.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari