David: Svim srcem sam za opoziciju, ali sam se zbog Kosova i EU distancirao 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Pisac Filip David izjavio je u Novom danu TV N1 da je „svim srcem za opoziciju ovom režimu“, ali da se zbog stavova o Kosovu i integraciji u EU distancirao od dela opozicije udruženog u Savezu za Srbiju (SZS). Nije saglasan ni sa odlukom SZS o bokotu predstojećih izbora. Budalaština je da sam se priključio Vučićevoj propagandi, već će opozicija izgubiti i ono malo što drži ako ne izađe na izbore, poručio je.

David je u jutarnjem programu TV N1 rekao da je zbog svog više puta javno iznetog stava – da Srbija treba da prizna Kosovo i sa Prištinom postigne sporazum o ostanku Srba i očuvanju srpskog kulturnog nasleđa – izložen verbalnim napadima.

„‘Šta se ti mešaš, vodi ti računa šta se dešava u Izraelu sa Palestinom’… To je ružno, ja sam građanin Srbije, toliko je očevidnoda Srbija u ključnim stvarima kasni, i uvek na svoju štetu„, naveo je.

Ocenio je i da se Brisel sa Aleksandrom Vučićem hvata za slamku, kao i sa prethodnom vlašlju koja je, kako je rekao, jedno govorila u inostranstvu, a drugo kod kuće.

Predsednik Vučić, podsetio je David, stalno govori o tome kako je zamrznuti konflikt loš, ali ističe i da ne vidi da išta konkretno predlaže da se problem reši. Naprotiv, vlast kontroliše tabloide koji vrše masovnu propagandu da se Kosovo ne sme dati i da će to biti naša propast, ukazao je David.

„Tu vidim koliko je ta politika neiskrena (…) Znam iz iskustva, dovoljno je 15 dana da kažete da priznanje Kosova nema alternativu, i biće prihvaćen taj stav, i predsednik će postati heroj koji je bio spreman da preseče čvor. Setite se Dejtona – pre toga su govorili da rat nema alternativu, a posle Dejtona odjednom propaganda da mir nema alternativu. To je prihvaćeno za čas“, podsetio je.

Ukoliko bi velike sile to poželele, zamrznuti konflikt vrlo lako može da preraste u veliki sukob Srbije i Kosova, u kojem bi najviše stradali upravo Srbija i Kosovo, a naročito srpsko stanovništvo i srpsko kulturno nasleđe na Kosovu, upozorio je.

No, i najveći deo opozicije Vučićevom režimu zalaže se upravo za „zamrznuti konflikt“, odnosno očuvanje „statusa kvo“ na Kosovu. David kaže da je upravo taj stav, kao i rezervisanost prema pitanju integracija u EU, bio razlog njegovog izvesnog distanciranja od dela opozicije okupljenog u Savezu za Srbiju.

„Svim srcem sam za opoziciju ovom režimu i predsedniku koji ima prerogative autoritarnog diktatora... ali bojim se sa ovakvim stavovima opozicije nema velikih promena. Nije pitanje samo promene gole vlasti, reč je o promeni sistema – o tome se suštinski ne govoripromeni kulturnog modela, a kulturni model znači opšti način razmišljanja. A, šta smo mi to promenil? Mi smo se vratili u devedesete godine, i u odnosu na ratne zločine, i u odnosu na EU, i u odnosu na Kosovo„, ocenio je gost Novog dana.

Dodao je i da mu je žao što je Demokratska stranka deo SZS, jer je „teško složiti rogove u vreći“.

„Imali smo DOS posle 5. oktobra, gde je svako vukao na svoju stranu, i na vlast su se vratili oni koji su izašli iz Miloševićevog šinjela. Ako neko pod neverovatnim okolnostima preuzme vlast, ništa se suštinski neće promeniti, samo ljudi na vlast„, mišljenja je David.

Dodao je i da mu je uverenje da treba izaći na izbore donelo neprijatnosti čak i među bliskim prijateljima.

„Apsolutna je budalaština da sam se priključio Vučićevoj propagandi. Ono malo što opozicija drži,izbubiće ako ne izađe na izbore. Treba se apsolutno založiti da se poprave izborni uslovi, dosta je diskriminatorska uloga uodnosu na opoziciju, ali se morate boriti izboriti za to. Imali smo primere u Moskvi, Istanbulu, Budimpešti, da je opozicija osvojila glavne gradove. Opozicija ima šansu u Beogradu, gde je prilično nezadovoljstvo onim što se radi„, uveren je David.

Bojkot bi, s druge strane, opoziciji doneo potpuno povlačenje u ilegalu, upozorio je David i dodao da je pogrešna strategija pravdati bojkot borbom za bolje uslove na nekim narednim izborima, jer kako je rekao, prolaze meseci i godine, i u odnosu na daleku budućnost ne možete kalkulisati.

Rekao je i da se nada trećem putu – gde bi se jasno reklo: „Mi smo za EU, mi smo za priznanje Kosova“ – i koji bi vodio snažnim unutrašnjim promenama gde će postojati institucije, i gde neće jedan čovek odlučivati o svemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari