Debata "Nije filozofski ćutati": Sve je glamur iza kog nema ničega (VIDEO) 1Foto: Milica Stanojević

„Strah je najpogubnija stvar koju bi građani trebalo da prebrode kako bi bili slobodni u društvu u kom živimo“, rekao je Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a na otvaranju prvog ciklusa debate „Nije filozofski ćutati“ pod nazivom „Gledaj, misli i govori slobodno“ koji je održan na Filozofskom fakultetu.

Prvi ciklus tribine bio je posvećen razgovoru o slobodi izražavanja i značaju karikature u izgradnji demokratskog društva.

– Stanje u državi nikad nije bilo gore, pa je umetnost karikature ta koja najrealnije ukazuje pravu situaciju društva u kom živimo. Koraksova i Petričićeva dela, odnosno „oštih pera“, preživela su različite vladare – kazao je Ćulibrk.

– Živimo u državi u kojoj je sve glamur iza kog nema ničega – smatra karikaturista Marko Somborac i kao primer naveo novogodišnju rasvetu koja traje od septembra prošle pa pretpostavlja do maja ove godine. Nakon toga, Somborac je citirao jednog od predstavnika vladajućeg režima „Ne gradim kule i gradove, a sad da vam pokažem Beograd na vodi“. Publika prasnula u smeh i gromoglasnim aplauzom pozdravila ovu Somborčevu rečenicu.

– Karikatura prati sve što se dešava i ona je sredstvo koje razbija iluziju o fantastičnosti – rekao je profesor Filozofskog fakulteta Nenad Makuljević koji objašnjava da Koraks i Petričević svojim karikaturama opisuju stvarni život realnijim nego što to rade političari koji „prodaju maglu“ na određenim nacionalnim frekvencijama.

Cilj održavanja tribina „Nije filozofski ćutati“ na kojima će nastavnici i saradnici Fakulteta sa svojim gostima sa drugih visokoškolskih ustanova, umetnicima, naučnicima i javnim ličnostima raspravljati o najaktuelnijim društvenim, kulturnim i političkim temama – filozofski jeste pružanje otvorene podrške slobodi govora u Srbiji i pridružuje se građanskim nastojanjima za uspostavljanjem demokratskog društva.

Karikaturisti Predraks Koraksić Koraks i Dušan Petričić zbog prehlade nisu prisustvovali večerašnjem događaju.

http://

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari