Dejmon Vilson: Verujem da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, nema roka, ali je hitno 1Dejmon Vilson Foto: VOA

Izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson izjavio je da veruje da će Srbija priznati nezavisnost Kosova i ocenio da sada postoji istorijska šansa da dve strane postignu dogovor, uz političke lidere sa vizijom i koordinisanu podršku SAD i Evrope.

„Verujem da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, ali to se neće desiti tek tako. To mora biti deo paketa koji odgovara i Srbiji. To je prilika za Srbiju da razvije svoju ekonomiju, da poboljša potencijal radne snage time što će ubrzati put ka EU. Da ne bude politički potpuno zaglavljena oko pitanja Kosova, već da bude orijentisana na to da zemlju pripremi za učešće u globalnoj ekonomiji“, rekao je Vilson za Glas Amerike.

Ocenio je da odsustvo normalizacije odnosa predstavlja prepreku Kosovu i Srbiji za „planiranje budućnosti“ i dodao da kosovsko pitanje treba da bude rešeno „sada, u narednih par meseci“.

„Ne postoji neki veštački rok, ali hitno je. Svetska ekonomija se drastično menja, i ceo ovaj deo sveta, Balkan, Kosovo i Srbija će ostati u zapećku. Postoji istorijska šansa, postoje politički lideri koji imaju viziju da to urade i da razumeju koliko je to važno. Tu je i koordinisana podrška Evrope i Vašingtona, čak i kad postoje razlike, SAD i EU žele da budu od pomoći i da poguraju da se to okonča. Sad je momenat, jer svi ulaze u izborne procese, svi žele to da završe pre nego što se pažnja usmeri na izbore“, kazao je Vilson.

On je naveo da je predsednik Kosova Hašim Tači „odigrao hrabru i tešku lidersku ulogu“ i da „mora da ima podršku vlade“ u dijalogu sa Srbijom.

„Videćemo kako se situacija odvija, ali nadam se da će Kosovo moći da sastavi vladu koja će biti u stanju da vlada i da ima podršku javnosti, ali i da poboljša poziciju zemlje tako da učestvuje u dijalogu“, dodao je Vilson.

Rekao je da su kosovske takse na uvoz robe iz Srbije i BiH „sve mnogo poremetile“ i da ih treba ukinuti, ali je dodao da „treba prekinuti i sa agresivnim pokušajima da se spreče priznanja nezavisnosti Kosova i članstvo u međunarodnim organizacijama“.

Vilson je dodao da „misli da je predsednik (Srbije Aleksandar) Vučić iskreno rekao građanima koja je cena statusa kvo“ i da je sada prilika da se govori o tome šta se može dobiti dogovorom, „ne samo o onome što će Kosovo ponuditi, već i o prilikama koje postaju stvarne – strane investicije, članstvo u EU, istorijsko pomirenje sa SAD“.

„To je velika vizija koju bih voleo da prihvate srpski lideri, a američki snažno podrže“, naveo je izvršni potpredsednik Atlantskog saveta.

On je dodao da veruje da bi Vučić „politički preživeo“ kada bi priznao Kosovo.

„Mislim da bi on uspeo, ako postigne istorijski dogovor, on je talentovan političar. Suština je da se to ne gleda kao gubitak za Srbiju, već da to otvara mnoge ekonomske mogućnosti za budućnost Srbije. Ako se to politički preformuliše da se shvati da je to način da Srbija preuzme kontrolu nad sopstvenom sudbinom, to svi birači žele“, rekao je Vilson.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

33 reagovanja na “Dejmon Vilson: Verujem da će Srbija priznati nezavisnost Kosova, nema roka, ali je hitno”

  • pa g.Vilson detalno objasnio posledice a i prednost ako se sto pre Serbia prizna nezavisnost Kosova…to isto objasnio i g.N.Cnak…

   • Šta je to „detalno objasnio posledice“?! Vi Albanci ste zaista narod ispod svih nivoa. Prvorazredni retardi, koje ovi na zapadu pomažu jer ih vi, svojim glupostima, uveseljavate. To što nam objasni gospodin Vilson, Čanak, Server ili bilo ko iz američke administracije, apsolutno treba postupiti sasvim suprotno?“ Koga su oni „pomagali“ taj će se teško povratiti. Takva sudbina čeka i Albance samo što oni toga nisu svesni. Srbija NIKADA a možda ni tada neće priznati ovu suludu i umobolnu tvorevinu na svojoj teritoriji. Možda Čeda, Čanak, Kostreš, Kandićka, Milićka i drugi pregaoci albanske nezavisnosti ali, oni su totalno beznačajni u Srbiji tako da je i njihovo priznanje totalno bezvredno. Kako ono kažu „psi laju, karavan prolazi“.

  • Само нека сањају – и они и ови њихови на власти

  • Iskreno se nadam da ce Amerika uvideti svoju gresku i povući priznanjr nepostojeće države Kosovo. To neće biti laka odluka za Ameriku, ali će doprinetu da ona sagleda šta su se sve pogrešno radili i kome su sve nepravdu naneli…

   • Jeste USA ozbiljno razmatra da povuce priznanje REPUBLIKE KOSOVA i to ce se objaviti 1 rvog aprila

    • @Gzim

     Nekada su Amerikanci bili veliki drugari sa mudzahedinima, obucavali ih, naoruzavali a sada imaju specijalni logor za njih u Gvantanamu. Ako vi Albanci mislite da je ova „ljubav“ vecna i da ce vas Amerikanci doveka podrzavati ili da ste im jako bitni, onda na pregled kod cika doktora i to odmah. Ta tvorevina na Kosovu je privremena, nije utemeljena ni na cemu, ni na istoriji, ni na pravu, kapric Klinton administracije i nista vise.

 1. E moj Vilsone. Jos puno morash Leskovackih Muckalica pojesti da bi skontao ko su srbi. Onda tako nesto nikad ne bi rekao. Ovako, plata ide…

 2. Ala se ovaj rođak nalupetao….dugo nisam čitao gluplju izjavu o Kosmetu….priznaćemo Kosovo zbog ekonomije??!! Prvorazredna budalaština…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.