Delegacije Srbije u OEBS-u: Unaprediti saradnju sa Britanijom 1Foto: Bojan Cvejić

Članovi stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS razgovarali su sa Specijalnim predstavnikom OEBS za Jugoistočnu Evropu, Markom Pričardom, navodi se u saopštenju.

Centralna tema razgovora bila je kontrolni mehanizam parlamenta nad izvršnom vlašću. Šef delegacije Stefana Miladinović istakla je da Narodna skupština ima izrazitu kontrolnu ulogu i to kroz 20 skupštinskih odbora , koji su sačinjeni od poslanika svih političkih stranaka, od onih na vlasti, do onih u opoziciji, kao i od predstavnika manjinskih partija. Ona je pojasnila da se kontrola vrši kroz izveštaje koje resorna ministarstva podnose odborima svaka tri meseca.

Govoreći o evrointegracijama, Pričard je istakao da Srbija ima punu podršku Britanije na tom putu, a da činjenica da ona sama izlazi iz te organizacije otvara prostor za nove vidove saradnje sa Srbijom.

Članovi delegacije Dušica Stojković, Vesna Marković, Milan Lapčević i Milomir Vujanović, govorili su, između ostalog, o značaju koji Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji ima na pripremu pregovaračih poglavnja, a koji je, kroz saradnju sa OEBSOM u taj proces uključio preko 600 organizacija civilnog sektora.

U razgovoru su se dotakli i teme Berlinskog procesa, ali i ocene stanja položaja nacionalnih manjina u zemljama regiona. Sagovornici su se složili da je unapređenje bilateralne saradnje od velike važnosti , posebno uzevši u obzir tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje. Na sastanku je ocenjeno do Narodna skupština ima snažan i prožet partnerski odnos sa OEBS-om, koji joj pruža podršku kroz niz aktivnosti i projekata u okviru samog parlamenta, ali i u regionalnim projektima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari