Demokrate će glasati delegatski 1Foto: Preentscreen RTV

Organizacioni odbor DS odlučio je da stranački izbori budu organizovani po delegatskom sistemu, a ne neposredno, rekli su Danasu izvori u ovoj stranci. Odluka je doneta na sednici koja je održana krajem prošle nedelje.

Nova sednica Odbora zakazana je za danas na kojoj će biti pozvani i poslanici DS u Skupštini Srbije i članovi Političkog saveta i stranačkog predsedništva.

Prema rečima naših sagovornika, deo demokrata smatra da je odluka o delegatskom sistemu pogrešna kao i niz donetih odluka vezanih za funkcionisanje stranke u proteklih godinu i više dana. S druge strane, organizacija neposrednih izbora, po sistemu jedan čovek jedan glas je složena, jer se mora uraditi ozbiljna revizija članstva, s obzirom na to da se sada ne zna pouzdano ko je sve član DS a ko nije.

Organizacioni odbor, koji broji 23 člana, još uvek nije doneo odluku o terminu stranačkih izbora, a kako je Danas ranije pisao, oni bi mogli da budu održani do leta, a najranije 6. maja. Prema našim saznanjima, bivše rukovodstvo DS je podeljeno oko termina za izbore. Deo smatra da izbore treba odložiti za septembar ili oktobar, dok je deo za što skorije izbore.

Naši sagovornici kažu i da još nije poznato ni to ko će se kandidovati za predsednika DS, jer, kako nam je rečeno, niko još nije počeo da lobira po stranci i traži podršku. Izvori Danasa navode da je sadašnjem rukovodstvu DS lakše da kontroliše izbore ukoliko oni budu delegatski, jer, kako kažu, „nema nameru da se pomeri i stranku prepusti novi ljudima. Kako nam je rečeno, hoće da zadrže mogućnost upravljanja iz senke i traže pogodnog kandidata koji bi to prihvatio. Neki od naših sagovornika pak kažu da ti navodi nisu tačni, te da predsednik u ostavci Dragan Šutanovac nema nameru da upravlja strankom.

Nezvanično se, posle ostavke članova Predsedništva, šuškalo da bi kandidati za novog predsednika demokrata mogli da budu Nataša Vučković i Zoran Lutuvac. Najnovije ime o kojem se nezvanično govori kao mogućem kandidatu je Branislav Lečić. Međutim, prema rečima naših sagovornika Lutovac je zasad odbio ponudu za to, a Vučković zasad ozbiljno nije razmišljala o tome. Izvori Danasa tvrde da postoji ipak mogućnost da Vučković odluči da se kandiduje. Kako nam je rečeno, Šutanovac je pokušao da „kroz stranku“ provuče ideju o Tamari Tripić, sadašnjoj potpredsednici, ali i o Vučković, kao mogućim novim predsednicama DS, ali naišao je na slab odziv članstva čak i u odborima koje on kontroliše. Naši sagovornici procenjuju da će Tripić, kako sada stvari stoje, vrlo teško uspeti da u delegatskom sistemu izbora pobedi.

Ostavka za oporavak

Nakon osvojenih 2,25 odsto i ostanka ispod cenzusa na izborima u Beogradu, predsednik partije Dragan Šutanovac je na sednici Glavnog odbora 11. marta podneo ostavku. Tim činom su i svi članovi Predsedništva DS u ostavci. Šutanovac je kazao da ta odluka nije rezultat pritiska već da se oseća odgovornim za rezultat DS-a na beogradskim izborima. On je tada rekao i da nema dilemu da je DS najbolja stranka koja će se brzo oporaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari