Blinken i Stoltenberg: Odlučno ćemo istupiti protiv agresivnog ponašanja Rusije 1Foto: EPA-EFE/ Graeme Jennings POOL

Sjedinjene Američke Države i NATO revitalizuju svoje višedecenijsko partnerstvo, i zajedno će odgovoriti na izazove – od klimatskih promena, do uspona autokratije u svetu, a boriće se i za unapređenje demokratije na globalnoj sceni, poručili su novi državni sekretar SAD Entoni Blinken i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na današnjoj onlajn diskusiji pod nazivom „Jačanje transatlantskih veza“, koju je moderirala Roza Balfur, direktorka Fondacije Karnegi Evropa iz Brisela.

Govoreći o aktuelnim problemima na međunarodnoj sceni, sagovornici su u više navrata pomenuli „agresivno ponašanje Rusije“ i „uspon Kine“, dok o situaciji u regionu Zapadnog Balkana nije bilo reči.

– Ponovo osnažujemo naše transatlantsko partnerstvo sa Sjedinjenim Državama… Među izazovima je sa kojima se suočavamo jeste i nastavak neodgovornog i agresivnog ponašanja Rusije… Potrebno je da mi u NATO-u ojačamo naše unutrašnje jedinstvo, kao i da izgradimo nova partnerstva, istakao je Stoltenberg. U sličnom tonu, Blinken je kazao:“Sarađivaćemo sa Rusijom u segmentima u kojima je saradnja moguća, poput sporazuma START (o ograničenju nuklearnog naoružanja, prim. novinarke), ali ćemo u drugim domenima odlučno istupiti protiv ruskog agresivnog ponašanja“.

Dvojica sagovornika su se osvrnuli i na jačanje Kine. U tom kontekstu, američki državni sekretar je poručio da će se „SAD i NATO raditi zajedno na saniranju posledica uspona Kine“, ističući da „nijedna država, pa ni SAD, ne može sama da prevaziđe velike izazove“.

Upitan kako ocenjuje ponašanje Turske, koja je članica Alijanse, generalni sekretar NATO je priznao da  u tom vojnom savezu „postoje razmimoilaženja sa Turskom oko pojedinih pitanja, uključujući istočno Sredozemlje“, ali da je „Turska već dugo saveznik“. Kako je naglasio Stoltenberg, zahvaljujući Alijansi, došlo je do „dekonfliktacije i deeskalacije tenzija“ na liniji Grčka-Turska.

Sagovornici su se saglasili i da je snaženje demokratskih principa jedan od preduslova za borbu sa problemima koji su prisutni na svetskoj sceni. U tom kontekstu, Blinken je konstatovao da je poslednjih godina primetna „recesija demokratije“ na globalnom nivou, na šta, između ostalog, ukazuje organizacija Fridom haus u svojim izveštajima. Kako je napomenuo:“Mnoge države su od stanja potpune demokratije, prešle u kategoriju delimičnih demokratija“.

Usaglašavanje oko Avganistana

Odgovarajući na pitanja o bezbednosnoj situaciji u Avganistanu, Blinken i Stoltenberg su naveli da NATO i SAD u poslednje vreme ponovo „rade koordinisano i slušaju se međusobno“ . „Pozdravljamo energiju koju nova administracija SAD ulaže da se obnove mirovni pregovori u Avganistanu“, naveo je generalni sekretar NATO. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari