Đorđević: Cilj SNS-a da mrvicama sa stola namami opoziciju na izbore 1Foto: Screenshot/YouTube/Nova S/Utisak nedelje

Pokret Oslobođenje će izaći samo na slobodne izbore, kakve garantuju Ustav i zakoni Republike Srbije. Što se nas tiče, izbori će biti slobodni – ili ih neće biti. To je poruka koju pokušavamo da prenesemo svim građanima Srbije – da odbiju učešće u ovoj nameštenoj farsi – naglašava u razgovoru za Demostat Mlađan Đorđević, predsednik Pokreta Oslobođenje, u serijalu intervjua sa predstavnicima opozicije u susret predstojećim izborima.

Da li je moguća i koliko po vašem mišljenju može da bude učinkovita zajednička lista opozicije?

U ovakvim izbornim i medijskim uslovima, potpuno je svejedno da li opozicija izlazi na jednoj, dve ili devet lista. Ishod izbora se unapred zna. Od kada je SNS zauzela vlast i okupirala sve institucije u Srbiji 2012. godine, više nisu održani nijedni pošteni i slobodni izbori. Cilj Srpske napredne stranke u celoj priči sa dijalogom jeste da vrlo sitnim ustupcima, praktično mrvicama sa stola, namami opozicione stranke na izbore, kako bi one dale legitimitet tom procesu, toj fasadi demokratije. A onda će Vučić na te izbore opet da izvede svoju medijsku, huligansku i kriminalnu armadu i da ih, narodski rečeno, zatvori. Ako mu se budete žalili na izborne uslove, on će da kaže: „Žao mi je, izašli ste na izbore, izgubili ste, šta sad hoćete“. I to je njegov cilj, uostalom i cilj evropskih posrednika kojima Vučić odgovara, ali imaju problem s tim što se radi o ogoljenoj autokratiji, pa bi malo da ublaže situaciju, da izgleda lepše za njihove nežne evropske oči. Oni žele Narodnu skupštinu u kojoj će SNS i sateliti imati 220 poslanika, 10 će biti pripadnici manjina, 10 lažni desničari i 10 nekakvi prodemokratski opozicionari koji će biti tu da ih kao mečke pokazuju zapadu i javnosti kada treba glumiti demokratiju.

Da li ste za razdvajanje izbora i na kojim nivoima bi trebali da budu razdvojeni?

Isto kao i prethodno pitanje. U normalnim uslovima, na slobodnim i demokratskim izborima, naravno da treba da budu razdvojeni. Ali u našoj situaciji gde se ishod unapred zna i gde izbori služe da se potvrdi legitimitet mafiji koja vlada Srbijom, potpuno je svejedno.

Ukoliko bi izbori bili rapisani pre kraja godine, da li biste na njih izašli?

Pokret Oslobođenje će izaći samo na slobodne izbore, kakve garantuju Ustav i zakoni Republike Srbije. Što se nas tiče, izbori će biti slobodni – ili ih neće biti. To je poruka koju pokušavamo da prenesemo svim građanima Srbije – da odbiju učešće u ovoj nameštenoj farsi.

Optužili ste opoziciju koja učestvuje u dijalogu da pomaže vlastima. Kažete da se ova vlast ne može smeniti na ovakvim izborima, da je jedini put za promenu vlasti građanska neposlušnost. Šta pod tim podrazumevate?

Mi u Srbiji nemamo klasičnu vlast, već kriminalnu hobotnicu koja ne preza ni od čega da bi se zadržala na vlasti, uključujući i organizaciju kriminalnih klanova i politička ubistva. I vi sa njima hoćete da pričate o broju minuta za opoziciju na RTS i o transparentnosti rada biračkih odbora? I sve to lepo dogovorite, a onda vam se na izbornom mestu opet pojave crni džipovi, batinaši, aktivisti SNS sa izbornim listama i spiskovima i ljudi sa vrećama novca. Apsolutno odbijamo učešće u takvoj šaradi. Pod građanskom neposlušnošću podrazumevamo svaki nenasilan akt odbijanja učešća u takvom nameštenom procesu, od bojkota pa sve do mirnog fizičkog sprečavanja održavanja izbora.

Kakav je vaš stav o rešavanju kosovskog problema?

Naš stav je da se okvir za rešavanje kosovskog problema nalazi u Rezoluciji SB UN 1244 i u Ustavu Srbije. Sve što je Aleksandar Vučić u proteklih devet godina protivzakonito i protivustavno potpisao sa ilegalnim vlastima u Prištini učinjeno je zato da bi se ispunila zapadna agenda i da bi Vučić dobio stranu podršku za opstanak na vlasti. A potpisano i dato je praktično sve: od Briselskog sporazuma 2013. kada su ukinute srpske institucije, pravosuđe i civilna zaštita na Kosovu, do poslednjih sporazuma kojima je elektroenergetski sistem predat Prištini. To je ogroman transfer suvereniteta i Vučić će za to odgovarati, pre ili kasnije.

Nedavno ste pozvali na prekid pregovora sa Prištinom. Šta je alternativa?

Pozvali smo na prekid pregovora, pre svega jer su oni protivustavni i protivzakoniti. Ali pre nekoliko nedelja smo naročiti naglasili da, iako SNS ne poštuje Ustav i zakone, pregovore bi morali da prekinu zbog pogoršane bezbednosne situacije po Srbe na Kosovu i Metohiji: prebijanja povratnika, šikaniranja Dragice Gašić u Đakovici, napada na monahinje, hapšenja hodočasnika… sve se to desilo u manje od mesec dana. Alternativa je da Srbija počne da koristi sredstva koja ima da bi osigurala svoj nacionalni interes. Nama se ne žuri u pogledu Kosova – Priština ima interes da što pre budu priznati i primljeni u UN. Pa ipak, naša strana ispunjava sve, a Priština ništa, čak ni ZSO neće da daju Vučiću, iako su mu obećali još pre osam godina. To je paradoks, zar ne? Srbiji se ne žuri, ali Vučiću se žuri, jer mu je vlast uslovljena time koliko je kooperativan oko Kosova, i zato daje sve što mu traže.

Da li bi evrointegracije bile ubrzane kada bi Srbija postala članica NATO-a? Da li biste podržali učlanjenje Srbije u Alijansu?

Pokret Oslobođenje se kategorički protivi članstvu Srbije u NATO. Oko toga nema pregovora ni cenkanja.

Da bi kontrola izbora bila efikasna, stranci ili pokretu neophodno je oko 8.300 kontrolora na nivou cele Srbije. Sa zamenicima, taj broj se udvostručuje. Može li vaša organizacija da obezbedi makar minimum od tog broja?

Naš pokret, iako imamo jatake, saradnike i aktiviste širom zemlje, odbija učešće na nameštenim i unapred pokradenim izborima. Ponavljam, šta vam znači najobučeniji kontrolor na svetu kada SNS na izborno mesto pošalje nekog Veljka Belivuka sa još 5 takvih tipova, u crnim džipovima i sa vrećom para za kupovinu glasova? To je sistem koji se mora uništiti pobunom celog naroda, a ne učešćem u institucijama i procesima koje oni kontrolišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari