Diplomate: Merkel ne pristaje na prekrajanje granica 1Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Diplomatski izvori Danasa nisu imali velika očekivanja od susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel, do kojeg je trebalo da dođe sinoć u Njujorku, ali nije došlo, na marginama godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Očekivalo se da će glavna tema njihovog razgovora biti kosovski problem, ali naši sagovornici ocenili su da se „ne treba nadati nikakvom spektakularnom pomaku, iako je uvek dobro voditi takve razgovore“.

Pored sastanka sa nemačkom kancelarkom, predsednik Srbije sreo se sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom. Uoči puta u Njujork Vučić je izjavio da ga je iznenadilo što je Merkel, „koja u SAD ostaje dan i po, zatražila sastanak sa njim i da joj je zahvalan na toj vrsti pažnje“.

Kako su precizirale diplomate, „teško je poverovati u tvrdnje pojedinih medija u Srbiji da je zvanični Berlin spreman da podrži manje korekcije granica kao rešenje za Kosovo“ i da ponudi članstvo Srbiji u EU u zamenu za priznanje Kosova.

„Naravno da bi rasplitanje kosovskog čvora ubrzalo evropski put Srbije, ali postoje i druga pitanja koja treba rešiti, uključujući uspostavljanje vladavine prava. Takođe, Nemačka jeste jedna od najvažnijih članica Unije, ali ta zemlja nema dovoljno poluga moći da bude solo igrač i da bez konsultacija sa ostatkom EU bilo šta ponudi Beogradu, naročito ne članstvo u EU“, napominju izvori Danasa.

Naši sagovornici podsećaju i da je pre samo nekoliko dana Merkel nakon susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić u Berlinu izjavila da ne postoji rok za rešenje kosovskog promena, niti za prijem Srbije u Uniju. Istovremeno, oni naglašavaju da „ozbiljne zemlje, poput Nemačke ne menjaju preko noći spoljnopolitički kurs, a poznato je da se Berlin izričito protivi prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu“.

„Moguće je da će i Nemačka u nekom trenutku promeniti stav o razgraničenju, ali za sada to nije slučaj. Na kraju, treba uzeti u obzir i ulogu drugih velikih sila, poput Sjedinjenih Država i Rusije, u pronalaženju konačnog rešenja za Kosovo“, objašnjavaju diplomate.

Podsetimo, u diplomatskim krugovima se uveliko tvrdi da će briselski pregovori Beograda i Prištine ubuduće biti vođeni u formi „trojke“, što bi značilo da će se za „stolom“ pored predstavnika dveju strana naći i specijalni izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer, izaslanik EU, i predstavnik neke organizacije poput OEBS-a, u kojem Rusija ima značajnu ulogu.

Prema zvaničnim najavama, Vučić će se u NJujorku u naredna tri dana sastati i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešem, šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, v. d. pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu Filipom Rikerom, političkim direktorom Forin ofisa Ričardom Murom…

Takođe, prisustvovaće prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp. Srpski predsednik govoriće na sednici Generalne skupštine UN u četvrtak.

Iskren i otvoren odnos

Nadam se da će Angela Merkel uvažiti stavove i argumente Srbije u vezi s rešavanjem pitanja Kosova i Metohije, izjavila je premijerka Ana Brnabić, povodom predstojećeg sastanka predsednika Vučića sa nemačkom kancelarkom. Brnabić je rekla da očekuje da se nastave ozbiljni razgovori i da se razgovara o konkretnim temama koje se tiču, ne samo Srbije, već Zapadnog Balkana, ističući da Vučić i Merkel imaju iskren i otvoren odnos, preneli su mediji.

„Što se tiče konkretnih pomaka, oni će zavisiti od izbora na KiM 6. oktobra, odnosno ko će biti vlast u privremenim prištinskim institucijama, da li će skupljati političke poene ili će biti ozbiljni i spremni za saradnju i regionalnu stabilnost“, rekla je ona, odgovarajući na pitanja novinara u Privrednoj komori Srbije, preneli su mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari