Direktor javnog preduzeća u Kragujevcu razrešen na skupštini po hitnom postupku 1Kragujevac Foto: Milan Nikić

Na sednici kupštine grada Kragujevca sazvane jutros po hotnom postupku, glasovima odborničke većine koju čine SNS, SPS, JS I još neke lokačlne organizacije, smenjen je dosadsašnji direktor kragujevačkog Javnog preduzeća Urbanizam Dragan Dunčić.

Za širu javnost rečena smena ne bi bila od ne bila od većeg značaja i mogla bi da se podvede u rutinsku promenu u lokalnim javnim preduzećima, kakve u gradovima i varošima širom nisu nikakva retkost. Ali današnja smena je, ipak, specifična, i to najpre po tome što je smenjeni direktor Dunčić, prema zvaničnim podacima, uspešno vodio kragujevački Urbanizam.

U prilog tome i činjenica da je Urbanizam, kako je to danas primetio nekadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, u vreme Dunčićevog direktorovanja, poslovalo pozitivno, odnosno sa dobitkom. Tako je, prema Stevanovoćevim rečima, poslovalo i lane, s time što već sada ima ugovorene poslove diljem Srbije za više od polovine 2021. godine.

Pa, zbog čega je, onda na drugi dan Božića i po hitnom postupku smenjen direktor kragujevačkog JP Urbanizam Dragan Dunčić, čija se smena, inače, i uzgred, najavljuje još od oktobra prošle godine, kada je Nadzorni odbor tog preduzeća navodno doneo odluku o njegovom razrešenju, i o tome obavestio Gradsko veće, na čiji je predlog Dunčić juče definitivno uklonjen sa funkcije. Pravog odgovora na rečenu dilemu nema, odnosno razlozi za smenu Dunčića koji su danas, na sednici SG oficijelno saopšteni, više su nego neubedljivi i pozivaju se na navodne nepravilnosti koje su utvrdili Nadzorni odbor, koji deluje u krnjem sastavu i sa, kako sye takodje juče čulo, nestručnim predsednikom i gradska budžetska inspekcije. Kavih nepravilnosti nije rečeno.

Predsednik lokalnog Parlamenta Miroslav Petrašinović konstatovao je da je Dunčić smenjen „u skladu sa prpocedurom i zakonom“, a da li je zaista tako najverovatnije će utvrdjivati nadležni sud, pošto je danas smenjeni direktor JP Urbanizam već najavio da se, ukoliko bude smenjen, neće predati bez borbe.

Veroljub Stevanović je s tim u vezi danas upozorio vladajuće napredbjake da je Kragujevac veliki, nekada prestoni grad, te da njegov Urbanizam sigurno ima najbolje kadrove južno od Save i Dunava, a da je preduzeće je sa direktorom kojeg su danas smenjivali poslovalo vrlo uspešno i zato zato treba ovom prilikom da budemo iskreni. Vaše je pravo da postavljate i smenjujete direktore gradskjih javnih preduzeća, ali kad je Urbanizam u pitanju treba da kažete, naveo je nekadašnji “prvi čovek “šumadijske prestonice da je na čelu tog preduzeća čovek sa kojim nemate dobru komunikaciju i saradnju, i da ga zbog toga smenjuje , a na de ga optužujete da nekakve nepravilnosti, rekao je, između ostalog.

Komentaruišući špekulacije da se Dragan Dunčić razrešava funkcije zbog toga što je na posao dolazio iz Novog Sada, u kojem živi, i što je na radnom mestu navodno bio “svega dva dana u nedelji”, odbornik SPO Milan Urošević je funkcionere i odbornike SNS i njihovih koalicionih parrtnera podsetio da je Kragujevac do letos imao gradomačelnika (Radomira Nikolića – prim. Z.R. koji “ pet dana u nedelji nije dolazio na posao”. A i onda kada je to činio, “dolazio je u 12 sati, pa im to nije smetalo..”

U privatnim kompanijama uspešnost menadžmenta ne ocenjuje se, prema Uroševićevim rečima, prema tome odakle menadžeri prvaljaju firmama, već na osnovu poslovnih rezultata koje ostvaruju….

Zbog svegan rečenog, hitna božićna smena direktor kragujevačkog Urbanizma u delu šumadijske javnosti ocenjena je juče kao “politički preki sud” kojem su vladajući napredjaci pribegli jer je Dragan Dunčić svojim tvrdim stavom da neće da se povuče bez borbe, ali i sve učestalijim javnim tvdnjama da razloga za njegovu smenu zapravo nema, počeo najozbiljnije da im “ide na živce” i remeti zacrtane kadrovske planove.

Ono u čemu se u ovom delu javnosti ne slažu jestu mišljenja o stvarnim razlozima za Dunčićevu smenu. Prema nekim mišljenjima, naime, Dunčić je morao da leti kao čovek kojeg je, iz Novog Sada, na važnu funkciju u Kragujevcu dovela dinastija Nikolić, pošto je, kako se tvrdi, prijatelj nekadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Dunčićevom smenom, smatraju u tim krugovima, dinastija Nikolića se gotovo u potpunosti razvlašćuje u Kragujevcu i njegovom neposrednom šumadijskom okruženju, koje im je, 2014., instaliranjem Nikolića juniora (Radomira) na funkciju kragujevačkog gradonačelnika bili dati da upravljaju prema svom ćeifu. Prethodno je Vlada Srbije, pored ostalih, smenila i direktora kragujevačke Energetike Milana Ćirovića koji je,.kako se špekuliše, takođe pripadao klan Nikolića, a ostalo je da se sa mesta direktora JKP Stambeno Kragujevac smeni svastika Radomira Nikolića, pa da Nikolići u Šumadiji najvećim delom budu razvlašćeni.

S druge strana se, pak, tvrdi da je Dragan Dunčić sklonjen na osnovu naloga prestoničke građevinske mafije, tim pre što Kragujevac ponovo, prema zvaničnim podacima, postaje sve interesantnija investitorska destinacija, u kojoj rastu brojevi novosagradjenih i prodatih stambenih i poslovnih prostora, kao i cena građevinskjog zemljišta.

Vesna Jovanović izabrana za v. d. direktora

Na mesto vršioca dužnosti direktora danas je odlukom Skupštine grada postavljena, na predlog odborničke grupe SNS-a, nestranačka ličnost, to jest diplomirani arhitekta Vesna Jovanović Milošević koja 21 godinu radi u „Urbanizmu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari