Direktor Kancelarije za KiM u zvaničnom saopštenju Albance naziva "šiptarima" 1Foto: Printscreen

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić danas je u zvaničnom saopštenju za medije Albance sa Kosova nazvao pogrdnim nazivom „šiptari“.

Osuđujući najavu uvođenja verbalnog delikta na Kosovu i Metohiji, Đurić je rekao da je to „cinična igra šiptarskih ratnih zločinaca i terorista, koji se listom nalaze u privremenim institucijama u Prištini“.

U tim „privremenim institucijama“ u kojima su „šiptarski ratni zločinci i teroristi“, podsetimo, su i predstavnici Srpske liste koju podržava Vlada Srbije.

„Očigledna je želja zločinaca u Prištini da onim Srbima na KiM koje nisu pobili ili proterali, i koji nemaju nameru da odu sa svojih ognjišta, ukinu jednu od poslednjih preostalih sloboda – slobodu govora. Želeli bi tako da Srbe pretvore u neme posmatrače počinjenih zločina i kršenja svih normi domaćeg i međunarodnog prava, koje sprovode već 20 godina“, istakao je Đurić dalje u saopštenju koje je medijima prosledila njegov pres služba.

Na pitanje portala Danasa da li je primereno da državna institucija koristi za Albance sa Kosova pogrdan naziv, u Kancelariji za KiM nisu imali komentar.

Novinar i politički analitičar iz Prištine Imer Muškoljaj ističe za Danas da je reč „šiptar“ pogrdan izraz za Albance, ali da se od Đurića ništa drugo i ne može očekivati.

„Ako su zločinci i teroristi, zašto razgovara sa njima? Zašto njegov šef se sastaje sa njima? I zašto je pristao da predstavnici Srba sa Kosova bude deo institucija i da im bude premijer neko, kako on kaže, šiptarski terorista i zločinac?“, pita se Muškoljaj.

Pisac Nenad Prokić, jedan od osnivača Beogradskog kluba, navodi za Danas.rs da nije primereno da državna institucije koristi takav rečnik u zvaničnoj komunikaciji sa javnošću, „jer ima lošu predistoriju na srpskoj strani“.

„Pristojnosti namera se time automatski diskvalifikuje“, napominje Prokić.

Za komentar o ovakvom saopštenju direktora vladine Kancelarije za KiM pitali smo i kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, od kojih još čekamo odgovor.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana isti pogrdni naziv za Albance sa Kosova upotrebio je još jedan član Vlade Srbije – ministar odbrane Aleksandar Vulin u intervjuu za Večernje novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari