DJB: Marinika Tepić kao govornica na protestu u Beogradu je ruganje građanima 1Foto: DJB logo
Kako se navodi u saopštenju, učešće političara na protestu biće drugi pokušaj političkog preuzimanja, nakon što je prošle subote, kako DJB smatra, građanima „poturan na potpis“ program jedne političke opcije.
„Najavom da će na protestu u subotu za mikrofon stati poslanica Marinika Tepić, nakon što je godinama bila kod Nenada Čanka u Ligi, aktivno učestvovala u bivšoj vlasti čija neodgovornost je dovela do ove vlasti, bila i sekretarka za omladinu i sport u vladi Bojana Pajtića, zatim za manje od tri godine u skupštini svoj mandat prošetala od LSV-a preko PSG-a i Nove stranke, pa sve do potpredsedničkog mesta u partiji Dragana Đilasa, predstavlja svojevrsno ruganje građanima koji već tri meseca protestuju protiv urušavanja demokratije u Srbiji i zahtevaju fer izborne uslove“, smatra DJB.

Taj pokret je pozvao organizatore da promene govornike za protest u subotu i najavio da neće slušati govore političara na protestu, već će se samo nakon govora priključiti protestnoj šetnji, uz nadu da „najavljeni pokušaj političkog svojatanja protesta neće navesti građane da odustanu“.

„Ovi protesti su građanski i treba da ostanu građanski. Glavni zahtev protesta su fer i pošteni izbori. Cilj protesta nije jedan politički program jedne političke opcije i pranje biografija političara bivše vlasti koji su za svojih 12 godina pokazali šta i kako umeju. Fer i poštene izbore na kojima će moći da biraju između ponuđenih političkih programa i ljudi koji će ih sprovesti, građani će dobiti ukoliko se otvore mediji za sve političke opcije, srede biračkih spiskovi, uvedu kamere na sva biračka mesta da snimaju biračke kutije i brojanje glasova i omogući nesmetan uvid u birački materijal nakon izbora“, dodaje se.

DJB smatra da to treba da budu jedini zahtevi protesta i da sve izbore treba bojkotovati dok se ti zahtevi ne ispune, uprkos protivljenju Evropske unije.