DJB traži poništavanje izbora u Srbiji jer RIK odlučuje putem i-mejla 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Tražeći poništavanje i ponavljanje junskih poslaničkih izbora u Srbiji, poslanici Pokreta Dosta je bilo (DJB) uputili su otvoreno pismo vlastima jer Republička izborna komisija (RIK) od 29. juna sve odluke donosi glasanjem preko i-mejla, te je nemoguće utvrditi da li glasaju članovi RIK-a ili „neka treća lica“.

Poslanici Saša Radulović, Branka Stamenković i Vojin Biljić naveli su u otvorenom pismu koje je preneo DJB, da RIK donosi odluke bez javne rasprave, glasanjem preko „određenih i-mejl naloga“, koji „nisu snabdeveni bilo kakvim elektronskim sertifikatom na osnovu kojeg bi bilo moguće utvrditi da su zaista glasali članovi RIK-a“.

„To znači da zaštita izbornog prava, za koju je u prvom stepenu nadležan RIK, ne postoji jer se ne zna da li odluke donose ovlašćeni članovi RIK-a ili neka treća lica“, piše u saopštenju.

DJB smatra i da je ukinuto pravo na pravično suđenje u zaštiti izbornog prava, jer je, po oceni tog pokreta, suprotno zakonu, postupak odlučivanja prenet sa članova RIK-a na „lica koja kontrolišu i-mejl naloge“, a ta lica „nisu nužno i članovi RIK-a“.

DJB je naveo da su se „pojedini članovi ogradili od odluka RIK-a“.

Po oceni DJB, ukoliko se na taj način okonča izborni proces, poslanici će biti izabrani suprotno Ustavu i zakonima.

„Smatramo da je poništenje i ponovno raspisivanje izbora jedini mogući izlaz iz ove situacije“, piše u saopštenju.

Otvoreno pismo, uz poziv na zaštitu ustavnosti i zakonitosti, upućeno je Upravnom sudu, Ustavnom sudu, Tužiocu za visokotehnološki kriminal, predsednicima Republike, Vlade i Narodne skupštine, svim poslanicima.

Pismo je upućeno i zaštitniku građana, povereniku za zaštitu podataka o ličnosti, pravnim fakultetima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari