DJB: U Srbiji nema 5G mreže 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

U Srbiji su izdate četiri privremene dozvole za postavljanje 5G mreže, jedna Telenoru i tri Telekomu, ali su one istekle i te bazne stanice su isključene, tako da u našoj zemlji trenutno nema aktivnih stanica 5G mreže.

Ovo je saopštio pokret Dosta je bilo, na osnovu odgovora koji je dobio od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i RATEL-a.

Što se tiče pitanja o tome da li su rađene analize uticaja 5G mreže na životnu sredinu, odgovori Ministarstva i RATEL-a se razlikuju.

Dok Ministarstvo insistira da se pojedinačne privremene dozvole ne mogu dobiti bez podataka o proceni uticaja na životnu sredinu, RATEL navodi da za sada ne postoje analize uticaja 5G mreže na životnu sredinu u našoj zemlji i da se moramo oslanjati na rezutate evropskih i svetskih institucija koje se time bave, navodi DJB.

RATEL, takođe, naglašava da za sada ne postoje osnovni uslovi za početak implementacije 5G mreže u Srbiji, jer tome moraju prethoditi donošenje Pravilnika o minimalnim uslovima za prodaju radio-fekvencijskih opsega, kao i javno nadmetanje, izdavanje dozvola za korišćenje radio-frekvencija i pojedinačnih baznih stanica, kao i kontrola korišćenja izdatih dozvola.

S druge strane, Ministarstvo u svom odgovoru najavljuje da će se već do kraja ove godine organizovati aukcija za prodaju prava korišćenja radio-frekvencija, navodi pokret Dosta je bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari