DJB: Ukinuti odluku o vanrednom stanju 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Pokret Dosta je bilo (DJB) podneo je danas Ustavnom sudu zahtev da po hitnom postupku suspenduje „protivustavnu odluku o vanrednom stanju“ dok o njoj ne odluči Skupština Srbije.

„Pošto su predsednik Srpske napredne stranke i Srbije, predsednica Vlade i predsednica Narodne skupštine 15. marta proglasili vanredno stanje mimo Ustava koji propisuje da tu odluku donosi ili u roku od 48 sati potvrđuje Narodna skupština, narodni poslanici DJB podneli su Ustavnom sudu Srbije zahtev za suspenziju protivustavne odluke o vanrednom stanju dok o njoj ne odluči Skupština“, saopštio je DJB.

Kako se navodi, „otimanjem nadležnosti“ od Skupštine i njenom „de fakto suspenzijom“, država je u svom funkcionisanju izašla iz ustavnih okvira.

„Dosta je bilo je ozbiljno zabrinut zbog činjenice da je sva kontrola nad državom i njenim reusrsima u kriznoj situaciji borbe protiv korona virusa koncentrisana isključivo na predsednika Republike i uzak broj ljudi iz Vlade, što otvara mogućnosti zloupotrebama prilikom ukidanja Ustavom garantovanih prava i sloboda građana tokom vanrednog stanja bez ikakve parlamentarne kontrole“, zaključuje DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari