Radulović (Suverenisti): Izveštaji RIK-a o Aktu o promeni Ustava Srbije nisu pravosnažni 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Lider koalicije Suverenisti Saša Radulović uputio je danas zahtev za otkazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi trebalo da bude usvojen Akt o promeni Ustava Srbije, jer izveštaji Republičke izborne komisije (RIK) prema kojima bi Skupština trebalo da proglasi taj akt, kako je Radulović naveo, nisu pravosnažni.

„Naime, izveštaji RIK-a koji su osnov i preduslov da bi Skupština proglasila Akt o promeni Ustava, nisu pravosnažni. Ne može Narodna skupština da proglasi promene Ustava uspelim na osnovu nepravosnažnih rešenja RIK-a“, naveo je Radulović u saopštenju.

Prema njegovim rečima, skupština se raspušta 15. februara, kada se raspisuju i vanredni parlamentarni izbori, zbog čega nema dovoljno vremena da se pravosnažno okončaju svi pravni postupci po prigovorima Suverenista.

„Tako da nije ni pravno moguće održati sednicu na kojoj će Narodna skupština potvrditi Akt o promeni Ustava jer do tada izveštaji RIK-a koji su pravni osnov i preduslov za to ne mogu ni postati pravosnažni“, ocenio je Radulović.

Kako je ocenio, RIK nije sproveo referendum u ustavnom roku jer je „paušalno i bahato odbijao prigovore koji su posle pali na Ustavnom sudu, pa je zakasnio i sa svim pravnim radnjama“.

Radulović je istakao, pozivajući se na Ustav, da je rok za izjašnjavanje gražana bio 29. januar 2022. godine i da su se, suprotno Ustavu, građani o pitanju referenduma izjašnjavali i 2. februara.

„I sada je Narodna skupština dovedena u situaciju da ne može da proglasi usvajanje Akta o promeni Ustava jer, ne samo da nema pravosnažna rešenja RIK-a i ne može ih ni imati do 15. februara kada bi skupština trebalo da bude raspuštena i budu raspisani vanredni parlamentarni izbori, već ni sam pravni postupak referenduma još uvek nije završen“, naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari