Dosta je bilo: Ustavni rok od 60 dana prošao, a birači se i danas izjašnjavaju o referendumu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/EV)

Ignorišući odredbu Ustava koja propisuje da se građani na referendumu izjašnjavaju najkasnije u roku od 60 dana od dana usvajanja Akta o promeni Ustava, RIК 2. februara sprovodi glasanje na biračkom mestu 59 na Voždovcu, saopšteno je danas iz pokreta Dosta je bilo.

DJB podseća da je Narodna skupština Akt o promeni Ustava usvojila 30. novembra 2021. godine, i navodi da je „tako rok za ovo izjašnjavanje istekao 29. januara“.

„RIК do danas nije doneo nijedno rešenje o proglašenju bilo kakvih rezultata referenduma na bilo kom biračkom mestu. Činjenica da nema rešenja čak ni o preliminarnim rezultatima referenduma, ovo današnje glasanje i sva rešenja RIК-a o današnjem glasanju jasno dokazuju da izjašnjavanje glasača još uvek traje i da nije završeno, što znači da je probijen ustavni rok i da Akt o promeni Ustava nije potvrđen u roku“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je, u svojstvu zvaničnog organizatora referendumske kampanje, taj pokret podneo zvaničan zahtev predsedniku parlamenta Ivici Dačiću da Narodna skupština po sili Ustava „konstatuje da referendum nije sproveden, te da Akt o promeni Ustava više ne proizvodi pravno dejstvo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari