Đilas 1. septembra potvrđuje odluku o bojkotu 1Foto: Beta/Dragan Gojić/DS

Sve članice opozicionog Saveza za Srbiju bi do polovine septembra trebalo da donesu odluku o bojkotu predstojećih izbora.

Prva je to, u utorak, učinila Narodna stranka Vuka Jeremića, a već 1. septembra će to uraditi i Stranka slobode i pravde na čijem je čelu Dragan Đilas.

Posle odluke da više ne učestvuje u razgovoru sa predstavnicima vlasti na Fakultetu političkih nauka jer režim nije pokazao spremnost da ispuni zahteve opozicije, naredni korak Saveza, koji je i prvi pokrenuo temu bojkota narednih lokalnih i parlamentarnih izbora, jeste da sve članice, ili bar osnivači kojih je devet, donesu pojedinačne odluke o neučestvovanju u glasanju.

U Stranci slobode i pravde nam je rečeno da je Predsedništvo te partije još 1. jula donelo odluku da treba odmah proglasiti bojkot. „Pošto su ostali bili da se sačeka septembar, prihvatili smo. Prvog septembra ćemo imati Glavni odbor da potvrdimo odluku i javno je saopštimo“, rečeno nam je u SSP.

Predsednik DS Zoran Lutovac za Danas kaže da će ta partija odluku doneti do 15. septembra, odnosno do roka koji je Savez za Srbiju dao da dođe do promena u RTS-u i REM-u u skladu sa preporukama ekspertskog tima „Jedan od pet miliona“.

– Ako do tada to ne bude učinjeno, onda nema mogućnosti ni da se ispune ostali zahtevi ni rokovi predviđeni Sporazumom sa narodom – navodi Lutovac.

Iz pokreta Dveri poručuju da će sledeće nedelje održati sednicu Predsedništva na kojoj će odluka biti doneta.

Janko Veselinović, lider Pokreta za preokret, najavljuje da će taj pokret odlučiti prema „kalendaru“ Stručnog tima i u skladu sa zahtevima opozicije, a to je 21. septembra.

– To je sedam meseci pre roka za održavanje redovnih izbora. Poznato je da su i Stručni tim protesta „Jedan od pet miliona“ i opozicija u decembru bili saglasni da bez šest meseci „normalnog“ stanja u medijima i na izbornom planu nisu mogući slobodni i pošteni izbori. Mi se nećemo utrkivati da odluku donesemo pre tog roka, jer ne želimo da Aleksandru Vučiću dajemo alibi, da nije bilo spremnosti za dogovor. Bojkot izbora je ozbiljna stvar i velika je odgovornost na nama koji je donosimo. To znači da treba da se vodimo interesom naroda, a ne interesima svojih stranaka. Mišljenja sam da stav o bojkotu treba da bude jedinstveni stav svih subjekata istinske opozicije. Onda odgovornost za dešavanje nakon toga pada na režim – ukazuje Veselinović.

Juče nismo uspeli da saznamo kada će Zajedno za Srbiju, na čijem je čelu Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, odlučivati o izlasku ili ne na izbore.

Iako nije deo Saveza za Srbiju, i Inicijativa Ne davimo Beograd će vrlo brzo zauzeti svoj stav. U inicijativi nam je rečeno da se u najskorije vreme, možda već narednih dana, očekuje da organi NDM BGD konstatuju da se nisu ostvarili uslovi za fer i slobodne izbore i da se potvrdi ostanak na kursu bojkota.

Lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović nedavno je rekao da se taj pokret sprema za izbore. Ipak, odluka o tome još nije doneta. Petar Miletić, član Predsedništva PSG, za Danas kaže da su u toku konsultacije sa članovima i rukovodstvom Pokreta.

– Sagledaćemo sve argumente za i protiv i na krajnje odgovoran način doneti odluku – zaključuje Miletić.

Sastanak opozicije u petak

Novi sastanak opozicije trebalo bi da bude održan u petak. Prema našim saznanjima, sastanku bi trebalo da prisustvuju osim članica SZS i ostali opozicioni predstavnici. Povod ovog sastanka je novonastala situacija nakon što je Savez za Srbiju odlučio da ne ide na naredne okrugle stolove i razgovore sa vlašću koja pokušava da izrežira navodne pregovore. Iako juče nismo uspeli da saznamo o čemu će se konkretno razgovarati, može se pretpostaviti da će odluka o bojkotu biti glavna tema, te da će se svi prisutni izjašnjavati da li su za to ili protiv. Prethodni sastanak opozicije bio je 5. avgusta posle prvog okruglog stola na Fakultetu političkih nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari