Đilas: Vučić glavni generator nasilja u politici 1Foto: Savez za Srbiju

Glavni generator nasilja u političkom životu Srbije su Aleksandar Vučić i njegova vlada, izjavio je danas u Briselu jedan od lidera Saveza za promenu Dragan Đilas.

On je naglasio da bi Evropa trebalo da prepozna ono što se dešava u Srbiji i pruži konkretnu podršku ljudima koji se bore za slobodu i demokratiju, saopšteno je iz Saveza za Srbiju.

Opozicija će nastaviti da se bori zajedno sa građanima koji protestuju širom Srbije, istakao je Đilas na skupu „Proces evropske integracije Srbije“, u organizaciji Saveza liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u Evropskom parlamentu. „Protekla dva meseca ljudi u Srbiji protestuju u više od 50 gradova, zahtevajući prestanak nasilja, oslobađanje zarobljenih medija i institucija…

Univerzitetski profesori, studenti, umetnici, poljoprivrednici… svi šetaju zajedno sa stotinama hiljada drugih ljudi“, rekao je Đilas.

On je naveo i da će opozicija građanima ponuditi sporazum kojim se obavezuje da će nakon prvih slobodnih izbora formirati vladu stručnjaka čiji će zadatak biti da uspostavi novi sistem i dovede slobodu i demokratiju u Srbiju. Do tada, bojkotovaće sve izbore koji se održavaju pod sadašnjim uslovima.

Đilas je upozorio na izuzetno visok pritisak na pravosuđe, kao i na eroziju svih institucija. Predsedavajući Saveza za Srbiju Vuk Jeremić izrazio je zadovoljstvo što u Briselu borave baš u danu u kojem se srpska opozicija ujedinila potpisivanjem predloga „Sporazuma sa narodom“. Jeremić je naveo da je svetlo u Srbiji konačno upaljeno i da režim više neće biti u stanju da iskrivljuje činjenično stanje u svojim međunarodnim nastupima. „Zaključak godišnjeg izveštaja ‘Fridom Hausa’ da Srbija više nije slobodna zemlja ne iznenađuje naravno nikoga ko u njoj živi, no neće proći mnogo vremena dok toga ne postane svestan i čitav svet“, rekao je Jeremić.

On je ocenio da je dijalog sa evropskim institucijama od najveće važnosti i izrazio nadu da će srpska opozicija imati priliku da ponovo razgovara sa predstavnicima EU, ne samo u Briselu, nego i u Beogradu. „Srbija se budi i stvari će se promeniti“, zaključio je Jeremić, navodi se u saopštenju Saveza za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari