Đilas, Lutovac i Grbović prave izbornu platformu 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Dve stranke dosadašnje Udružene opozicije Srbije – SSP Dragana Đilasa i Demokratska stranka Zorana Lutovca – saopštile su juče da nastupaju u zahtevima o izbornim uslovima zajedno sa udruženjem Pokret slobodnih građana Pavla Grbovića.

U zajedničkom saopštenju DS, PSG i SSP navodi se da su Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Stranka slobode i pravde, postigle dogovor o izradi predloga Platforme za dijalog o izbornim uslovima pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

„Predlog platforme biće upućen svim relevantnim opozicionim akterima koje insistiraju na promeni dosadašnjih izbornih uslova i prihvataju isključivo dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta“, dodaje se.

„Srbija se u narednih godinu i po dana nalazi pred dve mogućnosti. Ili će se izboriti za slobodne izbore ili će na vlasti ostati hibridni režim što će neminovno ojačati autokratiju i dovesti do povećanja tenzija u društvu. Pred nama je poslednji momenat za vraćanje demokratije i normalnog života u Srbiju. Uslov svih uslova su slobodni izbori. U takvim okolnostima, srpska opozicija nema pravo da ostane u podelama, niti luksuz da bilo kakve lične interese i sopstvena pozicioniranja stavlja ispred interesa građana Srbije“, objašnjava se u zajedničkom saopštenju SSP, DS i PSG.

Pre nekoliko dana članovi UOPS izjašnjavali su se oko toga kako će i sa kim ići sa zahtevima u vezi izbornih uslova.

Šest je prihvatilo predlog da ih UOPS samostalno saopšti (Narodna stranka, Građanska platforma, Šumadijska regija, Slobdna Srbija koja je otcepljeno krilo PSG, Državotvorni pokret Srbije, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara), protiv su bile tri članice (Pokret za preokret, Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde), a uzdržan je bio Đorđe Vukadinović.

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara saopštila je juče da smatra da UOPS kao organizacija stranaka, pokreta, organizacija, sindikata i udruženja normalno funkcioniše, uprkos zaključku medija da je UOPS ugašen.

„U medijima se pogrešno navodi da se članice UOPS-a ne slažu oko formulisanja izbornih uslova. Da to nije tako potvrđuje činjenica da je svim članicama ponuđen radni dokument sa predlogom zahteva za fer i slobodne izbore koje je formalno predložio Pokret Slobodna Srbija. Na taj dokument nisu stigle nikakve zvanične primedbe od strane članica UOPS-a, što znači da je u nekoj meri prihvatljiv (ili neprihvatljiv), ali da postoji polazna osnova za zajedničku izradu istih.

Članice UOPS-a su u suštini različitog mišljenja oko redosleda daljih koraka po izrađenom dokumentu sa zahtevima za fer i slobodne izborne uslove, što se na pogrešan način u medijima predstavlja kao lični konflikt partijskih lidera.

Jedan, brojčano veći deo članica UOPS-a se zalaže za to da UOPS istupi samostalno sa platformom zahteva za slobodne i fer izbore kao grupacija koja je održala reč i bojkotovala izbore, dok se drugi deo zalaže za to da se platforma izradi zajedno sa onima koji su prvo dali svoju reč i svoj potpis na Ugovoru sa narodom, a potom su izašli na izbore.

Saradnja sa onima koji nisu članice UOPS-a a bojkotovale su izbore nije bila upitna.

Do ove razlike u pristupu pri UOPS-u je došlo nakon spominjanja „crvenih linija“ pri saradnji sa onima koji su učestvovali na izborima, pre svega sa Pokretom slobodnih građana.

Razumljivo je da ova konstatacija nije naišla na bezrezervno razumevanje kod onih koji smatraju da su ove organizacije izlaskom na izbore izgubile kredibilitet i da im se u budućnosti ne može verovati u potpunosti.

DZVM smatra da sve to ne bi trebalo da predstavlja razlog da se ne nastave unutrašnje konsultacije po ovom pitanju“, navodi se.

Podsetimo, UOPS je formiran letos nakon gašenja Saveza za Srbiju, koji je bojkotovao izbore 21. juna. PSG na izborima nije osvojio cenzus od tri odsto.

O bližoj saradnji PSG, SSP i DS se već neko vreme „šuška“ na opozicionoj sceni budući da SSP oko sebe želi da okupi evropski blok partija, a PSG je partner ALDE ( Alijanse liberala i demokrata za Evropu).

Ova grupa je treća po veličini politička grupacija u Evropskom parlamentu i zalaže se za jačanje i proširenje Evropske unije kao i za „fundamentalne“ evropske vrednosti u oblasti demokratije, ličnih sloboda ljudska i manjinska prava.

Ova grupacija je pred junske izbore podržala PSG i pozvala građane da glasaju za taj pokret.

Poslanik ove grupacije prvi je uputio pismo Evropskoj komisiji, izražavajući brigu za stanje demokratije u Srbiji tokom prolećnog korona vanrednog stanja, da bi potom pisma u sličnom tonu počeli da pišu i poslanici grupe Socijalista i demokrata, predvođeni Tanjom Fajon.

Propalo ujedinjenje PSG i Nove stranke

Ujedinjenje PSG Nove stranke Zorana Živkovića je propalo. U Novoj stranci to potvrđuju za nas list ali ne navode konkretne razloge, dok predsednik PSG, Pavle Grbović, do zaključenja ovog izdanja Danasa nije odgovarao na naše poruke. Proces ujedinjenja ova dve političke organizacije zvanično je počeo 5. oktobra ove godine sa željom da se preokrene trend deljena opozicije. Udruživanje je mesec dana kasnije zastalo zbog, kako su obe strane objašnjavale, korona virusa i tehničkih pitanja (pravno je nemoguća izborna koalicija stranke i udruženja). Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan upitan zašto je propalo ujedinjenje odgovara „na isti način kao što sve dobro u srpskoj politici propada“. „Pojavi se neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar. Ja se iskreno nadam da će opozicija u Srbiji smoći snage da u narednom periodu, što pre, prevaziđe te ‘metafizičke’ pojave i vrati se za zajednički sto. To što je Vučićev režim u potpunosti ukinuo dijalog, ne znači da bismo mi u opoziciji trebali da sledimo taj necivilizacijski postupak. Dijalog nije sam po sebi rešenje, već je nužni preduslov da se do rešenja dođe. Nova stranka će nastaviti da se bori za poboljšanje izbornih uslova i za objedinjavanje pro EU opozicije“, kaže Movsesijan. Upitan ko ili šta je ta sila on odgovara: „Kada bih znao rekao bih vam.“ Branislav Lečić, poznati glumac koga deo isključenih članova DS priznaje kao izabranog predsednika stranke, prekjuče je podelio fotografiju na društvenim mrežama kako razgovara sa „prijateljima“. Na fotografiji su Zoran Živković i njegov sin, Aris Movsesijan i drugi iz Narodne stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari