Đilas: Ne verujem u liberalni kapitalizam 1

Garantujem onim šta sam i kako sam uradio do sada da ću i posle izbora održavati komunikaciju sa vama.

Meni je potreba saradnja sa vama. Ali ne samo ona koja podrazumeva to da vi dođete kod mene i tražite dva odsto veće plate. I to je OK, ali meni treba to da dođe neko i kaže mi da nekoj firmi treba nešto da se uradi na način koji je bolji od onog na koji se radi. Neko ko je u preduzeću dugo i želi mu dobro – rekao je Dragan Đilas, kandidat za gradonačelnika liste „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“, odgovarajući na pitanje Zorana Stojiljkovića, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost. On je Đilasa pitao šta je sindikalcima garancija da ih posle izbora neće zaboraviti, da i posle izbora mogu sa njim da razgovaraju i pregovaraju. Đilas se juče sastao sa predstavnicima Nezavisnosti, izložio program i odgovarao na pitanja, a Sindikat će u zavisnosti od procene uverljivosti i toga koliko mu se može verovati odlučiti hoće li pozvati svoje članstvo da glasaju za njega na beogradskim izborima 4. marta.

Koliko će to što je Đilas tokom neposrednog i opuštenog razgovora, u jednoj od sala Ustanove kulture Parobrod, shvatio da UGS Nezavisnost i Nezavisni sindikat u Poljoprivrednom kombinatu Beograd nisu isti sindikat, uticati na to tek će se videti, ali Đilas je predstavniku Nezavisnosti u PKB rekao da će PKB biti vraćen Beogradu ukoliko on postane gradonačelnik.

– PKB je otet Beogradu i treba da mu bude vraćen – rekao je Đilas, koji je na primeru onog što je rađeno u toj firmu tokom njegovog mandata gradonačelnika objasnio ekonomski model razvoja i Beograda i Srbije. On je protiv privatizacije i javnih komunalnih preduzeća, ne veruje u liberalni kapitalizam i teoriju da tržište sve rešava. Veruje u to da od državnih preduzeća treba napraviti kompanije sa plaćenim menadžerima koji će dobijati bonuse ako dobro rade, a radnicima dati 10 odsto vlasništva tih kompanija.

Na priču o profesionalnim menadžerima nekako se nametnulo pitanje koje mehanizme ima da spreči da kadrovi PSG i Narodne stranke, koje ga podržavaju, posle izbora potraže uhlebljenje u javno-komunalnom sistemu. Sindikalac iz JKP „Beograd put“ to ga je pitao vodeći se iskustvom iz 2008. kada su pod firmom „spasioca“ u to i ostala preduzeća ušli kadrovi iz stranka koje su bile koalicioni partneri, a JKP „Beograd put“ prvi put od 1953. pod vođstvom direktora iz LDP bio u gubitku.

– Od kada sam postao gradonačelnik, postojao je sistem jednog zaposlenog na tri otišla. Da li se to poštovalo ne znam. Trend je bio da se broj zaposlenih spušta a ne povećava. To je moja greška, jer znam ko je vodio to preduzeće. Ali nisam znao razmere gubitaka – odgovorio je Đilas.

Upitan kako će ispraviti odluku iz februara 2012. prema kojoj je Gradskom saobraćajnom preduzeću oduzeta naplata karata i data privatnoj firmi, odgovorio je da sistem Bus plus nije loš, ali da ne funkcioniše, da nije dobro objašnjen građanima i da ga građani nisu prihvatili te da ga zato možda treba menjati.

Na pitanje o tome šta sa urbanističke i pravno-proceduralne strane misli o projektu „Beograd na vodi“, Đilas kaže da ugovor treba raskinuti bez obzira na penale, kao i da je to urbanistička katastrofa, a da će stručne ljude pitati šta i kako graditi na to mestu.

„Zato si i smenjen“

Neposrednost tokom razgovora članova Nezavisnosti i Đilasa vodila je i duhovitim šalama na Đilasov račun. Dok je pričao kako je, kada je postao gradonačelnik zabranio alkohol do 17 sati, obavezu gašenja svetla u kancelarijama po odlasku sa radnog mesta, zabranu dolaska službenim kolima na posao, plaćanje ručkova na račun Grada, neko mu je dobacio: „Zato si i smenjen“, na šta su se svi nasmejali. Isto tako objašnjavajući da besmisao obaveze da gradonačelnik mora da potpiše sva plaćanja u Gradu i da je imao sistem za potpisivanje na stotine dokumenata, iz prvih redova se čulo: „Pa mora neko da ide u zatvor.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari