Đilas postavio tri uslova, Jeremićev GO zaseda 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Narodna stranka Vuka Jeremića na sednici Glavnog odbora danas (subota) u Čačku odlučivaće o daljem pravcu političkog delovanja, tako da će posle ove sednice biti jasnije da li će se pridružiti zahtevima koje je pre dva dana usvojilo Predsedništvo Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

Reč je o početnim uslovima Đilasovog SSP za učešće na izborima 2022. koji su došli u težište pažnje jer je vrh SNS najavio da formira sa koalicionim partnerima vladu koja će trajati do predsedničkih i beogradskih izbora u proleće pomenute godine.

Đilasova stranka traži na prvom mestu „slobodnu medija“, odnosno „jednaku zastupljenost vlasti i opozicije“ u svim emisijama.

Na drugom mestu kontrolu izbora, i u tu svrhu predlaže formiranje ministarstva za sprovođenje izbora, što bi trebalo da se dogovori sa vladajućom partijom uz posredovanje Evropskog parlamenta.

Na trećem mestu SSP traži da se ponovo održe lokalni i pokrajinski izbori, koji su takođe održani 21. juna kada i parlamentarni. Ti vanredni lokalni i pokrajinski izbori trebalo bi da budu razdvojenih od predsedničkih i parlamentarnih.

Izvori Danasa sa političke scene tvrde da je moguće da će deo opozicije koji je bojkotovao izbore 21. juna ohrabren time što je Vučić „oročio“ vladu ostati pri bojkotu i protestima, ukoliko se ne promene izborni uslovi, odnosno da će od „bojkota“ preći na pobunu.

I drugi predstavnci opozicije slažu u očekivanjima da će fer izborni uslovi od strane vlasti teško biti uspostavljeni do 2022, ali i da je režim moguće pobediti – ili bojkotom uz opštenarodnu pobunu ili pozivom građana da izađu na birališta.

– Inicijativa Ne davimo Beograd zahteva razdvajanje različitih nivoa izbora, kako se Aleksandar Vučić ne bi kandidovao i za predsednika mesne zajednice i za predsednika Republike. Takođe, naši zahtevi za poboljšanje izbornih uslova su podeljeni u četiri oblasti. Mediji moraju biti slobodni, građani ne smeju biti ucenjivani, javna sredstva ne mogu biti trošena za potrebe partije na vlasti i na dan izbora mora se sprečiti krađa. Neophodno je obezbediti minimalne uslove za sprovođenje fer izbora – kaže za Danas Radomir Lazović iz NDB.

S druge strane, dodaje on, kontraproduktivno je čekati da se ovo desi i „zato smo već krenuli u pripremu kampanje“.

– Za sada smo fokusirani na Beograd jer u njemu postoji najveća šansa da se kroz kontrolu izbora i direktan rad sa ljudima na lokalu nadomesti naprednjačka krađa. Potencijal za promenu u Beogradu se video i na prethodnim izborima kada je uprkos svemu što je Srpska napredna stranka radila, odziv građana bio najmanji u istoriji. Ovo nam govori da bi iz našeg grada mogla krenuti i promena u celoj zemlji i mi smo spremni da tome doprinesemo. Uprkos tome što naprednjaci zaista imaju ogromnu moć, često direktno povezanu i sa kriminalom, mislim da je režim moguće pobediti – zaključuje Lazović.

Prema rečima Zorana Vuletića, predsednik Građanskog demokratskog foruma, koji je potpisao dogovor o saradnji sa Nebojšom Zelenovićem iz Šapca, na izbore 2022. bi trebalo izaći, bez obzira na to koji izbori i na kom nivou budu raspisani.

– Neprestano slušamo kuknjavu o tome kako je  Vučić autoritarac, diktator… Ali, da se razumemo, pamtimo, nadam se, i još goreg Vučića iz ratnih i zločinačkih devedesetih godina, odnosno iz njegovih još gorih faza… Ne vidim smisao i izlaz iz ove situacije neprestanom kuknjavom i odlukom da se ništa ne preduzima, poput bojkotaške inicijative nekadašnjeg Saveza za Srbiju. Ukoliko budemo sledili tu njihovu logiku i na narednim izborima, Vučić će vladati Srbijom do 2030. godine. Jaka proevropska, građanska opcija se mora formirati i nastupiti na sledećim izborima, a ako se to desi, izvesna je naša pobeda – ističe Vuletić.

Kako dodaje, na odluku o raspisivanju i vanrednih parlamentarnih izbora nije moguće uticati, tako da bi, ističe Vuletić, bilo ogromno gubljenje vremena narednih godinu dana o tome razglabati.

– Demokratska stranka će ili učestvovati na najavljenim izborima 2022. godine ukoliko se pre toga zajedno sa ostalim opozicionim strankama, pokretima, udruženjima i građanima izborimo da ti izbori budu slobodni i pošteni, ili ćemo umesto učestvovanja na lažnim izborima učestvovati u pobuni i građanskom otporu. Kada nema uslova za poštene izbore, kada su vam uzurpirana osnovna prava i slobode, pobuna je legitimno sredstvo otpora – kaže za Danas Dragana Rakić, potpredsednica DS.

Autokratska vlast u Srbiji, napominje ona, sigurno neće svojom voljom obezbediti nijedan od preduslova za poštene izbore i obnovu parlamentarizma koje tražimo, zato u danima koji su pred nama sve opozicione političke organizacije zajedno sa građanima moraju biti još upornije i odlučnije u borbi za elementarna građanska prava koja nam pripadaju.

– U ovom trenutku, međutim, za nas je važnije da postignemo što širi dogovor unutar opozicije o zajedničkom delovanju nego da se odmah bavimo onim što dođe tek na kraju. Kada se postave zdravi i čvrsti temelji, onda je lako graditi i strategiju i taktiku, pa i odlučivati o kandidatima i svemu ostalom – zaključuje Rakić za naš list.

Dveri će insistirati na prelaznoj tehničkoj vladi i promeni izbornog sistema kao garantima demokratskih izbora, kaže za Danas Boško Obradović, lider tog pokreta, dodajući da je o uslovima za slobodne i poštene izbore sve napisano u izveštaju stručnog tima sa protesta.

– Sada je samo pitanje da li opozicija može da napravi pritisak na vlast da se to ispuni. Ne vidim drugi način sem opštu građansku neposlušnost. O zajedničkom predsedničkom kandidatu i načinu izlaska na razne izbore razgovaraćemo kad budu raspisani. Sada treba da se izborimo da budu slobodni i pošteni – zaključuje Boško Obradović za naš list.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije koji spada u onaj deo opozicije koji je izašao i na prethodne izbore, za Danas ističe da je i dalje pri stavu da se treba boriti za bolje izborne uslove, ali da bojkot nije rešenje.

– Borba je jedini put, koliko god nekad bila teška i neravnopravna – poručuje Jovanović.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, istakao je za Danas da su postojali razlozi i „za“ i „protiv“ bojkota parlamentarnih izboran dok bojkot lokalnih izbora, po njegovoj oceni, nije imao nikakvog smisla.

– I dalje sam pri stavu da je naš tadašnji kompromisni predlog da čitava opozicija učestvuje na parlamentarnim izborima sa svojevrsnom „Bojkot listom“, ali i da izađe na sve lokalne izbore i počne sa osvajanjem malih prostora slobode širom Srbije bio najproduktivnije rešenje. I danas verujemo da nam je potreban dogovor unutar opozicije i jedinstven pristup, umesto podela i borbe za preimućstvo na brodu koji tone od 2012, naveo je Samofalov za naš list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari