Đilas poziva na smirivanje strasti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Demokratska stranka neće preispitivati svoje članstvo u Savezu za Srbiju uprkos zahtevu pojedinih članova da se to uradi jer je lider Dveri Boško Obradović uvredio predsednika Političkog saveta DS Dragoljuba Mićunovića, nezvanično nam je rečeno u DS.

Različit stav dela demokratama o odluci da se izbori bojkotuju, ali i prema Dverima sa kojima su demokrate u Savezu za Srbiju, sve više izbija na površinu, što navodi deo javnosti na pomisao da u Savezu postoje sukobi.

Vatru je tokom vikenda potpalio i predsednik Dveri koji je neprimerenim rečima reagovao na stav predsednika Političkog saveta DS Dragoljuba Mićunovića da je bojkot izbora besmislen, pasivan i opasan.

Na to su poslanici DS Aleksandra Jerkov i Balša Božović, koji su protiv bojkota i članstva DS u SZS, zatražili hitnu reakciju stranke i preispitivanje učešća DS u SZS. Na Tviteru se oglasio i predsednik DS Zoran Lutovac napisavši da je Obradović vređanjem Mićunovića uvredio sve demokrate.

Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas poziva na smirivanje strasti.

– Zajednički politički protivnik i DS i Dveri i svih u opoziciji je režim Aleksandra Vučića. Zbog svih koji su danas obespravljeni i poniženi, zbog svih koji odlaze iz Srbije, zbog svih koji ostaju i ne predaju se, preklinjem sve članove rukovodstava svih stranaka članica SZS kao i svih drugih opozicionih stranaka i pokreta da se zaustave. Da prestanu da napadaju jedni druge, da dovode u pitanje odluke koje smo doneli, da počnu da poštuju tuđe stavove i da se suzdrže od toga da svojim izjavama idu naruku Vučiću. Da bi zadobili poverenje građana ne smemo nijednim svojim postupkom da zaličimo na one protiv kojih se borimo. Znam da i profesor Mićunović i Obradović imaju isti cilj ali različite načine za njegovo ostvarivanje. Ali to ne sme biti razlog da onima koji su protiv nas dajemo materijala da se raduju. Što pre to shvatimo pre ćemo pobediti ovo zlo koje je nad nama – rekao je Đilas za Danas.

Dejan Bursać, istraživač na Institutu za političke studije, na pitanje Danasa mogu li netrpeljivosti između DS i Dveri dovesti do rascepa u SZS odgovara da je to moguće i da je to dvostruka krivica.

– S jedne strane Boško Obradović je dosta nesmotren u izjavama, to je jednostavno njegov stil politike. S druge strane očigledno da mnogi članovi DS ne poštuju stranačku disciplinu i zauzet stav u vezi s bojkotom, te moguće da ni rukovodstvo stranke nema čvrst autoritet. To se ne odnosi samo na Mićunovića, već i na krilo stranke koje je protiv bojkota i koje sada forsira produbljivanje sukoba sa Dverima. Iako to može dovesti do rascepa u SZS, ne verujem da će DS zbog toga promeniti stav o bojkotu. Ipak, umeren i pomirljiv stav rukovodstva DS će sigurno biti protumačen kao slabost od strane što partnera, što protivnika, što konkurenata u samoj stranci – navodi Bursać.

Juče su se oglasile i Dveri saopštenjem u kojem se navodi da „smatraju nedopustivim da određeni narodni poslanici DS svakoga dana u režimskim medijima govore suprotno politici svoje stranke i napadaju kolege iz SZS i ideju bojkota“. „Ako se ne slažu sa bojkotom izbora, niko im ne brani da na izbore izađu“, ističe pokret Dveri, navodeći da imaju veoma korektnu saradnju sa DS od kada je na njeno čelo došlo novo rukovodstvo oličeno u Zoranu Lutovcu i Dragani Rakić.

Obradović zaboravio na Voltera

Predsednik PSG Sergej Trifunović ocenio je da je Obradovićeva izjava o Mićunoviću sramna. „Mislim da je to kontra onome što je Boško Obradović, pozivajući se na Voltera, rekao – „ne slažem se sa tobom, ali ću braniti do smrti tvoje pravo da mišljenje iznosiš“, ocenio je Trifunović na konferenciji za novinare. „Boško je postupio suprotno tome, tako da to mislim da je čak i sramno, imajući u vidu da je u pitanju Dragoljub Mićunović, koji ima 87 godina i jedan je od…“, rekao je Trifunović, a potom zastao, dodajući kako „ne želi da objašnjava ličnost Dragoljuba Mićunovića“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari