Đilas protiv pravila tajnosti "Chatham House" 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Drugi sastanak – okrugli sto vlasti i opozicije o izbornim uslovima – najavljen za petak, pod znakom je pitanja, budući da se neće odazvati svi oni koji su učestvovali na prvom 27. jula.

Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, kaže da neće učestvovati ukoliko kompletan okrugli sto ne bude otvoren za javnost, a većina drugih predstavnika Saveza za Srbiju nisu se oglasili sa jasnim stavom. Upitan da li će na sastanak doći ukoliko njegov uvodni deo bude otvoren za medije, Đilas je ponovio da SSP neće učestvovati ukoliko sastanak ne bude otvoren za javnost i precizirao da će u radu sudelovati samo ako kompletan okrugli sto bude dostupan medijima.

Kako su juče najavili organizatori sastanka, Fondacija za otvoreno društvo Srbija i Fakultet političkih nauka, tema razgovora trebalo bi da bude finansiranje izbornih kampanja. U pozivu se navodi da će sastanak početi sutra (petak) u 9 sati u delu koji će se voditi po „Chatham House“ pravilu, bez prisustva medija, dok će za izjave medijima biti od 11.30 časova, prenosi FoNet.

Chatham House pravilo obavezuje svakog učesnika debate na apsolutnu tajnost o sadržaju i izjavama drugih učesnika. Događaji koji se organizuju po pomenutim pravilima zatvoreni su za širu javnost i medije, naveli su organizatori.

Izvršni direktor Fondacije Milan Antonijević izjavio je u nedelju da postoji mogućnost da se otvori uvodni deo budućih sastanaka vlasti i opozicije, kao i da nakon sastanka učesnici daju izjave medijima, ali da će se o tome konsultovati sa ostalim organizatorima sastanaka.

– Centralni deo razgovora stranaka bi trebalo da ostane zatvoren za javnost. Taj deo gde se govori o konkretnom problemu, a to je finansiranje političke kampanje i funkcionerska kampanja, može da bude nešto što je otvoreno za javnost. Ono što smatramo primerenim jeste da se nakon sastanka odvoji jedan period u kome bi mediji mogli da postavljaju pitanja. Zbog zaista uzavrele atmosfere mislimo da ovaj centralni deo u kome se razgovara o predlozima civilnog društva i gde se razgovara o konkretnim pitanjima koja će izneti organizacije civilnog društva, ne bi trebalo da bude otvoren za medije i da na neki način privuče neke izjave koje bi bile više namenjene medijima a manje dijalogu – rekao je Antonijević za N1.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, već je ranije, odmah posle prvog sastanka 27. jula, najavio da neće učestvovati na narednim okruglim stolovima na temu izbora u Srbiji, ukoliko ti skupovi ne budu otvoreni za javnost. Upitan da li će učestvovati u drugoj rundi razgovora zakazanoj za petak, 9. avgust, s obzirom na izjavu direktora Fondacije Milana Antonijevića da postoji mogućnost da uvodni deo budućih sastanaka bude otvoren za javnost, Đilas je odgovorio odrično.

– Jasno smo rekli da Stranka slobode i pravde neće učestvovati ako sastanak ne bude otvoren za javnost – rekao je Đilas za naš list.

Upitan da precizira da li to znači da je potrebno da kompletan sastanak bude otvoren za javnost kako bi na njemu učestvovali, Đilas je kratko odgovorio „da“.

Lider Dveri Boško Obradović upitao je u utorak poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića kako se našao u delegaciji na okruglom stolu o izbornim uslovima, ako se ranije povukao iz svih stranačkih aktivnosti SNS dok „predsednik ne očisti stranku od lopova, kriminalaca i mangupa“.

– Zašto idete na te razgovore ako već savetujete Aleksandru Vučiću da ne prihvati ništa od zajedničkih zahteva opozicije i preporuka Stručnog tima sa protesta „1 od 5 miliona“ – pitao je Obradović Đukanovića u otvorenom pismu.

Obradović je od Đukanovića tražio da se izjasni da li je razgovorima sa, kako ih nazivaju pripadnici vlasti, „izdajnicima, tajkunima, lopovima, fašistima i ostalim ološem“ iz opozicije, SNS konačno priznala da je dijalog između vlasti i opozicije normalna stvar i da se opozicija u svakoj zemlji na svetu mora poštovati.

Đukanović nije želeo da govori za naš list jer, kako je kazao, ne daje nikakve izjave od kada je suspendovao funkcije u stranci.

Redosled sastanaka

Podsetimo, na redosled sastanaka – nakon prvog okruglog stola opozicije i vlasti (delegaciju SNS predstavljali su Nebojša Stefanović, Vladimir Orlić, Vladanka Malović i Vladimir Đukanović) 27. jula koji je bio iznenađenje za javnost, i nakon delimičnih medijskih saznanja sa tog skupa, zbog pravila da „Chatham House“ da se detalji ne iznose u javnost, usledio je sastanak šire opozicije. U ponedeljak, 5. avgusta, u sali opštine Stari grad, sastali su se predstavnici opozicije, uključujući i one iz građanskih pokreta, koji nisu bili prisutni, niti pozvani 27. jula, poput Ne davimo Beograd.

Predsedavajući tog susreta Janko Veselinović iz SZS je kazao da je po pitanju dijaloga vlasti i opozicije, na sastanku konstatovano da je reč o okruglom stolu i da će i ubuduće prisustvovati svakom razgovoru na kome bi moglo da dođe do pomaka vezanog za ispunjavanje uslova za slobodne i poštene izbore. Veselinović je naveo i da će se nakon drugog okruglog stola lideri opozicije ponovo sastati kako bi videli mogu li ti razgovori „iznedriti neku konstruktivnost“. Naveo je i da je krajnji rok da se poprave izborni uslovi druga polovina septembra. Ipak, kako je kazao jedan od učesnika tog opozicionog skupa, upadljivo je da nije bilo usvojenog zajedničkog saopštenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari