Đilas: Shvatam kako je onima na Kosovu koji ne podržavaju Vučića 1

Proteklih dana predstavnici Saveza za Srbiju na Kosovu su pod pritiskom političkih protivnika zbog dolaska Dragan Đilasa, jednog od lidera Saveza, na Kosovo i današnjeg (četvrtak) trećeg građanskog protesta „Jedan od pet miliona“ u Kosovskoj Mitrovici u kojem učestvuju i na koji građane pozivaju čelnici narodnog pokreta Srba sa KiM „Otadžbina“.

Đilas je u utorak i sredu boravio na Kosovu kako bi od građana i predstavnika političkih stranaka dobio relevantne informacije o pritiscima kojima su izloženi i sa kakvim se sve teškoćama suočavaju.

On je juče bio u Prizrenu, razgovarao je sa vladikom Teodosijem, obišao selo Šilovo u Kosovskom Pomoravlju kao i Strezovce, gde je napravljena osnovna škola kada je vodio Narodnu kancelariju. Dan ranije, u utorak, bio je u Leposaviću, gde je gostovao na televiziji „Mir“, selu Suvo Grlo i manastiru Dečani. U Leposaviću je njega kao i čelnike „Otadžbine“ Slavišu Ristića i Marka Jakšića verbalno napala grupa mladića, za koje oni tvrde da su zaposleni u opštini Leposavić i da su pripadnici grupe Zorana Milojevića Zelje. Milojević je za KoSSev demantovao ove navode, dok u Srpskoj listi pak tvrde da je Đilas izviždan u Leposaviću i da je na sever Kosova došao da „svađa i razjedinjuje narod“.

„Ja stvarno ne znam za to, prvi put čujem, od ovih imena koja ste naveli, znam za jedno. To nije moja grupa, niti ja imam veze sa tim“, rekao je u telefonskoj izjavi Milojević za KoSSev.

– Nakon organizovanog verbalnog napada i vređanja od strane grupe lokalnih kabadahija, još jednom sam shvatio kako je ljudima koji žive na KiM, a nisu podržavaoci Aleksandra Vučića – kaže Đilas za Danas posle tog incidenta.

Prema njegovim rečima, Srpska lista ne predstavlja srpski narod na Kosovu već je deo korumpirane SNS vlasti Aleksandra Vučica.

– NJihovi predstavnici i dalje sede u vladi Kosova Ramuša Haradinaja i redovno primaju plate za svoj rad. Identifikovali smo svih osam „predstavnika naroda“ koji su zaposleni u opštini Leposavić i učestvovali su kao deo grupe za pretnje i pritisak na lokalnim izborima u Lučanima – komentariše Đilas za naš list navode Srpske liste. Kako dodaje, na Kosovu je govorio o potrebi jedinstvenog nacionalnog stava po pitanju KiM, potrebi rada na pomirenju dva naroda i normalizaciji odnosa među ljudima.

– Danas su odnosi Srba i Albanaca lošiji nego pre sedam godina kada je Aleksandar Vučić preuzeo vlast i to je vidljivo na svakom koraku. Srpski narod je u posebno teškom položaju jer je izložen maltretiranju od strane srpskih kriminalaca – naveo je Đilas.

Slaviša Ristić, lider „Otadžbine“, za Danas kaže da su juče njemu i njegovom kolegi Marku Jakšiću upućene pretnje da odustanu od protesta „Jedan od pet miliona“.

– Preko predsednika privremenog veća opštine Zubin Potok Srđana Vulovića upućena nam je, kako je rekao, dobronamerna poruka. Ako ne poslušamo, rekao je „neće da valja“. Vulović je rekao da je tu poruku preneo odozgo. U prevodu to znači, od Aleksandra Vučića – naveo je Ristić.

On kaže da uprkos pretnjama i velikom strahu koji vlada među građanima neće odustati od protesta. Kako dodaje, Srpska lista je takođe za danas najavila svoje okupljanje, kao pandan protestima „Jedan od pet miliona“. U jučerašnjem saopštenju „Otadžbine“ navodi se da ta organizacija za sve moguće nove incidente, posebno za potencijalne incidente do kojih bi moglo doći na današnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici, okrivljuje predsednika Srbije.

Prvo čast za rođendan pa napad

Slaviša Ristić, koji je prisustvovao verbalnom napadu na Đilasa u Leposaviću, za naš list kaže da se sve dogodilo u restoranu u koji je ušla grupa mladića, koji su najpre nudili piće odnosno čast povodom rođendana Aleksandra Vučića, a zatim počeli sa vređanjem Đilasa. Desetak minuta zatim Đilas i njegovi saradnici su napustili restoran. Ristić kaže da ti mladići uprkos mladosti moraju da razmišljaju o posledicama svojih postupaka.

Sastanak potpisnika Sporazuma s narodom

Potpisnici Sporazuma s narodom danas (četvrtak) bi trebalo da održe sastanak, rekli su Danasu izvori iz Saveza za Srbiju. Jedan od osnivača SZS Janko Veselinović juče je potvrdio naša saznanja. On kaže da će se na sastanku razgovarati o protestima, primeni „Sporazuma sa narodom“ i izradi normativnih okvira za njegovu primenu. „Dakle propisa koji se tiču lustracije, ispitivanje porekla imovine, specijalnom tužiocu, izborima i drugim propisima koji bi do kraja definisali Srbiju nakon Vučića“, naveo je Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari