Đorđević: Srbiji će ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada kada ode Rio Tinto 1Mlađan Đorđević Foto: Privatna arhiva

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević ocenio je danas da će kada multinacionalna kompanija Rio Tinto ode, Srbiji ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada.

„Ovo je ekološka katastrofa u povoju. Iza svakog kilograma litijuma koji se iskopa, ostane 50 kilograma otrovne šljake. Procenjuje se da se ovde pod zemljom nalazi preko 130 miliona tona litijuma, znači Srbiji će kada Rio Tinto ode ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada“, kazao je Đorđević tokom obilaska te kompanije.

Kako se navodi u saopštenju Pokreta, Đorđević je kompaniju obišao danas u sklopu „Razgovora sa Srbijom“, kao i sela u lozničkom kraju, gde multinacionalni koncern Rio Tinto vrši istraživanja ruda.

Đorđević: Srbiji će ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada kada ode Rio Tinto 2

On je naveo da su u celom poslu „nejasne garancije u vezi sa zaštitom životne sredine“, navodeći da kompanija koja vrši istraživanja ne uliva poverenje.

„Radi se o problematičnom multinacionalnom koncernu, sa kojim je vlada Norveške potpuno prekinula saradnju zbog kršenja ekoloških standarda. Rio Tinto je širom Afrike i Azije pod optužbama za uništavanje životne sredine i za korupciju“, kazao je lider pokreta Oslobođenje.

Prema njegovoj oceni, taj projekat je pod „plaštom tajnosti“ a krivca za negativne efekte iskopavanja treba tražiti pre svega u vlastima Srbije jer, kako je kazao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić „rasprodaje čist vazduh, čistu zemlju i šume, čiste reke“.

„Vučić i njegova pohlepa su jedini odgovorni ako uskoro jedan od najlepših delova Srbije postane deponija otrovne jalovine“, kazao je Đorđević i dodao da pokret Oslobođenje „zvanično traži moratorijum na taj i sve slične projekte, koji nanose trajnu štetu životnoj sredini i zdravlju građana Srbije“.

Pokret Oslobođenje pružiće podršku protestu u organizaciji udruženja „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“, u utorak 27. oktobra u 11 časova, u selu Brezjak, gde se nalazi predstavništvo kompanije „Rio Tinto“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Đorđević: Srbiji će ostati sedam milijardi tona otrovnog otpada kada ode Rio Tinto”

  1. A na protestu će se okupiti između 15 i 20 ekološki svesnih građana Jadra i Rađevine

    • I naravno kao i uvek od tog velikog projekta i eksplatacije prirode slabo vajdu će videti obični ljudi Srbije.

      • Drzava planira od naredne godine da kontroćise izduvne gasove na automobilima .znaci ja necu moci da registrujem automobil,a kilometar od mene moze bez problema 7 milijardi kd otrovnog otpada

  2. Bravo Mladjo! Zivotne teme, a ne mitologija i geopolitika. Ova vlast unistava narod rasporodajom i zagadjivanjem svih vitalnih resursa za zivot ljudi. Srbija je lider po zagadjenosti vazduha u svetskim okvirima, preko 80 % opstina distribira gradjanima samo tehnicku vodu koja nije za pice, pristup kanalizaciji ima samo 45% gradjana, smece se ne preradjuje vec se ostavlja duz put na privremenim smetlistitima, otpadne i kanalizacione tekucine se ne preradjuju nego se direktno ispustaju u reku… Narodu se otimaju reke, potoci, recice, zemlja pradedovska i daju na besplatno koriscenje braci i sestrama na vlasti… Bravo Mladjo!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.