Đukanović: Normalno je da se u stranci neko bavi internetom 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Ako je to tačno, onda čestitam internet timu. Potpuno je logično i normalno da u centrali stranke bude i neko ko se bavi internetom.

Stvarno ne razumem šta je problem – poručio je za naš list član Predsedništva Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović, upitan da prokomentariše navode portala Južne vesti da su na osnovu identične IP adrese uspeli da lociraju centralu „botova“ vladajuće stranke, koja se nalazi u sedištu SNS-a, u Palmira Toljatija 5 na Novom Beogradu.

Pomenuti portal je objavio da je više od 22.500 glasova sa iste IP adrese stiglo na vest o svedočenju bivšeg bota na njihovom sajtu.

– Ta IP adresa je deo mreže koja se zove SNS, a registrovana je u Beogradu, u Palmira Toljatija 5, gde je sedište Srpske napredne stranke. Odatle je na komentare na Južnim vestima ukupno stiglo preko milion pluseva i minusa – naveo je portal Južne vesti.

Član Predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović prvo je u nekoliko navrata novinaru našeg lista rekao da ne zna i ne razume o čemu se radi i zahtevao dodatno pojašnjenje.

– Šta su to „Južne vesti“? Prvo moram to da pitam, pošto nikad za njih nisam čuo – upitao je Đukanović.

– To je najčitaniji portal na jugu Srbije, koji pokriva Niš, Leskovac, Vranje, Pirot… – odgovorio je novinar Danasa.

– Ja prvi put u životu čujem za njih. Nikad u životu čuo nisam za te Južne vesti, nemam pojma o čemu se radi. Ne kapiram. Tamo u Palmira Toljatija je centrala SNS. Šta je još tamo, nisam razumeo, čija je to centrala?

– Južne vesti tvrde, na osnovu identične IP adrese sa koje stižu plusevi i minusi na vestima, da je tu jedna od centrala takozvanih botova, koji ostavljaju komentare ispod tekstova na portalima – objasnio je novinar našeg lista.

– Ako je to tačno, onda čestitam internet timu. Ne znam šta drugačije sad da vam kažem. Potpuno je logično i normalno da u centrali stranke bude i neko ko se bavi internetom. Stvarno ne razumem šta je problem i o čemu se radi, ne razumem pitanje. Tu se nalazi i Informativna služba SNS, pa pretpostavljam da se ona bavi internetom, valjda čita te tekstove, otkud znam – rekao je Đukanović.

Južne vesti su nedavno objavile svedočenje bivšeg pripadnika SNS internet tima koji je govorio o botovanju za SNS. Sagovornik čiji je identitet skriven opisao je komentarisanje na internetu po nalogu, što su stručnjaci ocenili kao razvijeno propagandno sredstvo koje vlast u Srbiji godinama koristi.

Koriste se i druga sredstva, kao što je ostavljanje pluseva i minusa na komentare, a Južne vesti su utvrdile da se to radi iz jednog centra, jedne mreže, sa jedne IP adrese – registrovane u beogradskoj centrali SNS.

Svedočenje bivšeg bota izazvalo je pažnju javnosti, ali i pozornost administratora sajta Južnih vesti. Direktor Vitomir Ognjanović rekao je da su baš na priči o botovima primećene i praćene pojačane botovske aktivnosti, zatim izvučeni rezultati koji pokazuju da se na vest organizovano reagovalo iz jednog centra.

– Konkretno, po IP adresi koja je ostavila ubedljivo najviše „plus“ i „minus“ glasova za komentare, i upitom u „RIPE registar“, imamo da je to registrovana SNS mreža – rekao je Ognjanović.

Južne vesti tvrde da u registru jasno stoji „netname“: Srpska-napredna-stranka-net, adresa – Paljmira Toljatija 5, Beograd.

– Ostavili su preko 22.500 glasanja za komentare ispod vesti o bivšem botu, a samo na jednom komentaru imamo brojke koje značajno odskaču od ostalih, ali podeljene, što znači da nisu baš bili sigurni za šta da glasaju. Interesantno je da sa te IP adrese nije stigao ni jedan jedini komentar, tako da najverovatnije baš tu mrežu koriste isključivo za ove „+/-“ aktivnosti – zaključio je Ognjanović.

Da su tu mrežu obilato koristili i ranije, pokazuje arhiva podataka Južnih vesti. Kako su naveli, iz te mreže do sada je stiglo preko milion „plus/minus“ glasova na sajt Južnih vesti.

„Totalno zbunjen“

Ubrzo po završetku telefonskog razgovora novinara Danasa i Vladimira Đukanovića, član Predsedništva SNS-a o podelio je utiske o tom pozivu na svom nalogu na Tviteru.

– Našao sam se u totalnom rebusu! Zvao me novinar „Danasa“ da me pita nešto za neki portal „Južne vesti“. Niti sam u životu čuo za taj portal, a da bude još gore uopšte nisam ukapirao šta me je čovek pitao. Totalno zbunjen – napisao je Đukanović na Tviteru, uz „zamišljen“ emotikon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari