Đurić sa šefom UNMIK-a o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i izveštaju za Savet bezbednosti 1Foto:FoNet

Direktor vladine Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa specijalnim predstavnikom Generalnog sekretara UN i šefom Misije UN na Кosovu (UNMIК) Zahirom Taninom o političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu kao i o predstojećem izveštaju UNMIК-a koji se priprema za Savet bezbednosti UN.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Djurić je tokom razgovora naveo da Beograd vidi kao nezaobilaznu ulogu UN u procesu rešavanja odnosa sa Prištinom, koji su, kako je rekao, „po svojoj prirodi pre svega unutrašnji odnosi unutar Srbije, sa elementom stranog mešanja“.

Đurić je naveo da je prošlo više od šest godina, „odnosno 2.341 dan“, od kako Priština nije ispunila obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština, a da EU nije obezbedila sprovodjenje tog dogovora, o čemu je, kako je dodao, Srbija više puta obaveštavala Savet bezbednosti.

Govoreći o položaju srpskog naroda na Кosovu, Đurić je izrazio očekivanje da će u izveštaju UNMIK-a biti konstatovano da su „ljudska i politička prava Srba u južnoj pokrajini drastično unazadjena nakon uvodjenja anticivilizacijskih taksi Prištine na robu iz centralne Srbije“.

On je upozorio da „sve učestalije medjuetničke provokacije i napadi albanskih ekstremista na pripadnike srpskog naroda ne izazivaju dovoljno ozbiljan i odlučan odgovor dela medjunarodne zajednice koji ima najveći uticaj na terenu“.

Đurić je izrazio očekivanje da će predstojeći izbori na Kosovu, uz pomoć medjunarodnih organizacija i predstavnika, proteći „u koliko-toliko demokratskoj atmosferi“, i da će srpskom narodu biti garantovano pravo da slobodno bira svoje predstavnike u privremenim institucijama samouprave u Prištini.

Đurić je zahvalio Taninu na ličnom doprinosu unapredjenju položaja srpskog naroda na Кosovu kao i zbog toga što se UNMIК „dosledno zalaže za poštovanje medjunarodnog prava i okvira predvidjenih rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Đurić sa šefom UNMIK-a o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i izveštaju za Savet bezbednosti”

  1. Veoma važan dijalog. Ono čega se ne smemo odreći i od čega ne smemo odustati jesu naši ljudi koji žive na Kosovu i Metohiji. Njihova bezbednost i sloboda je jedna od najbitnijih tačaka u borbi Srbije za očuvanje južne pokrajine. Takođe, UN je ključan faktor za očuvanje naših svetinja na jugu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.