Đurić: Srbija izdvaja dodatnih 150 miliona evra za podršku srpskom narodu na Kosovu 1Marko Đurić Foto: FoNet/Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas za RTS da je od početka godine počela realizacija programa „Srbija 2020-2025“ na području Kosova i Metohije, u okviru kojeg Srbija izdvaja dodatnih 150 miliona evra za podršku srpskom narodu.

Dobro znamo, rekao je Đurić, da je danas borba za Srbiju na Kosovu i Metohiji borba za ljude. Đurić je najavio je da se danas može očekivati „dobra vest“ iz Berlina, jer će predstavnici Ministarstva privrede potpisati Memorandum o razumevanju sa kompanijom Lufthanza, što bi predstavljalo prvi simboličan korak u pravcu obnavljanja avionske linije između Beograda i Prištine posle 20 godina.

On je objasnio da bi linija mogla da „zaživi“ kada budu ukinute takse i kada se nastavi dijalog.

Ubistvo još jednog zaštićenog svedoka u postupku protiv OVK je, prema oceni Đurića, „stravičan događaj, ali ne bez presedana“.

„I do sada su na Kosovu i Metohiji ubijani zaštićeni svedoci i zbog toga, pod izgovorom, niko od vođa terorističke OVK do sada nije odgovarao za brojne ratne zločine. Podsetio bih da se još uvek hiljade Srba vode kao nestali na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić.

Prema njegovoj oceni, mnogo važnije od toga ko će da formira vladu na Kosovu, je da prava Srba prestanu da se gaze i da se ispune ustavne i zakonske norme koje propisuju da u javnom sektoru mora da bude zaposleno najmanje sedam odsto Srba.

Dijalog sa Prištinom može da bude nastavljen samo posle ukidanja taksi na robu iz Srbije, ponovio je Đurić.

Đurić: Moguće obnavljanje avio linije između Beograda i Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Marko Đurić izjavio je da očekuje da će danas u Berlinu biti potpisano pismo o namerama između Ministarstva privrede Srbije i kompanije Lufthanza, što bi omogućilo da se nakon 20 godina ponovo uspostavi avio linija između Beograda i Prištine.

Kako je kazao za RTS, ta linija moglo bi da zaživi „nakon ukidanja taksi na robu iz centralne Srbije“ i nakon što dijalog Beograda i Prištine bude nastaljen.

Potpisivanje pisma o namerama, istakao je Đurić, predstavljalo bi prvi simboličan korak za obnavljanje avio-linije između Beograda i Prištine posle 20 godina.

„Time bismo, osim 12 autobusa koji redovno povezuju Beograd i Prištinu, u budućnosti mogli da dobijemo i avio liniju“, rekao je Đurić.

Prema njegivim rečima, zvaničnici iz Beograda će o toj nameri obavestiti i Unmik i Kfor koji su, kako je podsetio, po Rezoluciji 1244 saveta bezbednosti UN i po Vojno-tehničkom sporazumu, zaduženi za kontrolu i koordinaciju u ime Srbije u vazdušnom prostoru Srbije na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari