Đurić: Usvajanjem platforme, Priština poslala poruku da je ovo za nju kraj dijaloga 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je današnjim usvajanjem Platforme o nastavku dijaloga u kosovskoj skupštini, Priština „jasno poslala poruku celom svetu da je ovo za nju kraj dijaloga“. 

Đurić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je takva odluka Prištine stavila Srbiju „u najteži položaj još od 2011. godine“ kada su, po njegovim rečima, kosovski Albanci „uz pomoć zapadnih partnera i takozvanog demokratskog režima u Beogradu uklesali granicu na Jarinju i Brnjaku“.

„Usvajanjem platforme u kojoj se kaže da je jedino moguće rešenje dijaloga priznanje tazkozvanog nezavisnog Kosova, rešenje koje može biti definisano samo takozvanim Ustavom Kosova, ne tretirajući nijednom rečenicom prava Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji, jasno pokazuje domaćoj i međunarodnoj javnosti da je Priština jasno poslala poruku da je ovo za nju kraj dijaloga“, kazao je Đurić.

On je kazao da će Srbija „na pravi način“ znati da odgovori na ovaj izazov o čemu će se kako je rekao, znati više posle hitne sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je predsednik Aleksandar Vučić zakazao za sutra u 8.30 časova.
„Srbija će znati da zaštiti svoje nacionalne i državne interese“, rekao je Đurić.
Skupština Kosova usvojila je ranije danas Platformu za dijalog sa Srbijom sa 61 glasom za i jednim uzdržanim.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da je današnjim glasanjem o zakonu i platformi za dijalog o konačnom pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom, utvrđena pozicija Kosova sa granicama kao nedodirljivim i očuvano Kosovo onako kako je proglašeno 17. februara 2008. godine, kao nezavisna država.

Usvajanju je prethodilo neslaganje opozicionih stranaka Demokratskog saveza Kosova i Samoopredelenja da se ova dokumenta usvoje po ubrzanoj proceduri.

Oni su napustili sednicu, kojoj nisu prisustvovali ni poslanici Srpske liste.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Đurić: Usvajanjem platforme, Priština poslala poruku da je ovo za nju kraj dijaloga”

  1. Nama je kraj blizu, ako se vi i slični sa vodjom vam prepametnim ne sklonite u smetilište istorije,….

  2. Pa krajnje je vreme je bilo da kazu vec jednom: DOSTA igara bez granica!! Zrtva da pregovara sa dzelatom????kakvi bre dijalozi vise, dokle, sa kim? Pa nemas sa kim da pregovaras..????Jeli neko vodio dijaloge sa nacistima posle II svetskog rata, ili su im samo dali crno na belo sta i kako treba da rade…Ajde BRE….Ceo Balkan se vrti u krug vec trideset godina ko bez mozga…Izgubili su kompas…umesto da traze gde su grobnice da se povade kosti da se sahrane uz duzno postovanje neduzni ljudi koji nestadose zbog „pogresnog“ imena i prezimena….Nema bre vise pregovaranja sa onima koji su doveli do rata, boli, zalosti na Balkanu…
    Neko rece ne trabaju rokovi da se postigne sporazum???Po cemu? Ma nemoj molim te…TREBA i to pod HITNO, rok je bio jos JUCE, a sada je rok -pod HITNO…oslobodite narode Balkana, ukljucujuci i postene Serbe od zlotvora.

    • @Stepa Stepanović***Ko je žrtva a ko dželat?

  3. Naravno, a sada prestanite da glumite Francis li sobaricu kada ja baš šeg od kada je potposao briselski sporazum na ovamo sve učinio da do yoga dodge. Koja ste vi druzina. Da li stvarno mislite da ste to look pametni a da su gradjani ove drzave vecinom bud ale?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.