Đurić: Vacić radi u Kancelariji za KiM, ali mi nije savetnik 1Foto: Fonet/TV Fonet

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić potvrdio je da nekadašnji portparol i lider ekstremno desničarskog SNP 1389 Miša Vacić radi u Kancelariji, ali da nije njegov savetnik.

„Miša Vacić nije moj savetnik, on radi u Kancelariji za Kosovo i Metohiju i to je sve što mogu da kažem“, rekao je Đurić za Radio televiziju Srbije i dodao da sve vreme sluša „samo laži“ o sebi i o „gospodinu Miši Vaciću“.

Đurić je rekao da se ubedljiva većina poslanika ogradila od onih koji su pokušali da trguju sa Isom Mustafom, što kako je rekao govori o tome da među predstavnicima Srba prevladava jedinstvo.

Direktor Kancelarije za KiM ističe da je ubedljiva većina Srba na Kosovu uz svoju državu i svoj narod i podržava nastojanja Beograda da održi celovitost svoje zemlje.

„Sa druge strane, mi smo ovde kao princip uspostavili da je potrebno jedinstvo srpskom narodu i ne smemo da dozvolimo da postanu predmet političke trgovine i da postanu moneta za potkusurivanje albanskih partija. To je i glavna poruka sastanka sa premijerom Vučićem koji je pozvao na jedinstvo i suprotstavio se pokušajima trgovine srpskim glasovima u pokrajinskom parlamentu“, rekao je Đurić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Od predstavnika Srba očekuje da prevladaju razum i jedinstvo.

„Ako vam kažem da je devet od deset gradonačelnika stalo uz Vladu Srbije, ubedljiva većina poslanika se ogradila od onih koji su pokušali da trguju sa Mustafom, to govori da među predstavnicima Srba prevladava jedinstvo i želja da se ostane sa Srbima i u Srbiji“, rekao je Đurić i dodao da očekuje da će i kod Albanaca prevladati razum i da neće od srpskog učešća u vladi u Prištini „pokušati da prave dekoraciju i da postavljaju svoje marionete“.

Edita Tahiri je ponovila da je uslov za formiranje Zajednice srpskih opština rušenje potpornog zida na mostu na Ibru. O tom pitanju će se izjasniti i poslanici, a i predsednik skupštine Kadri Veselji kaže da će srušiti taj zid ako to ne učine lokalne vlasti.

„Tri godine prstom nisu mrdnuli u formiranju ZSO, iako je to njihova ključna obaveza iz Briselskog sporazuma. Sada se čude što neko preuzima inicijativu. Nećemo da čekamo večno i ako oni nisu spremni da bilo šta urade po tom pitanju, naravno da ćemo podržati formiranje ZSO koje i sami predstavnici Srba hoće da formiraju ako Priština ne bude sprovodila svoje obaveze“, poručio je Đurić.

Zaprepašćen je, kaže, time što se parlament u Prištini bavi zidom. „Parlament u Prištini, kao da su skandinavski parlament, bave se time da li će zid biti visok 40 ili 80 centimetara. Srbi žele ZSO i priča o komunalnom problemu ne može to da promeni. Naši predstavnici će ući u to ako Priština ne bude htela da sprovede sporazum“, ponovio je Đurić.

Sporazumom su definisana prava i nadležnosti ZSO i tako će i biti uspostavljena, istakao je direktor Kancelarije. „ZSO će biti uspostavljena sa svim pravima i ni za jotu manje od omogućenog sporazumom, a to je širok spektar nadležnosti gde ZSO odlučuje o pitanjima značajnim za život, bezbednost, informisanje, prostorno planiranje. I to sporazumi omogućavaju“, objasnio je Đurić.

Ukazao je i na „napade domaće kvaziopozicije“ koji podržavaju politiku Vuka Jeremića i Borisa Tadića koji su, kako kaže, doveli do toga da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova bude od Suda pravde proglašena da nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

„Umesto da formiraju ZSO, lažni nacionalisti pokušavaju da podrže albanske stavove“, rekao je Đurić.

Udruženje Crnogoraca Коsova: Đurić izaziva haos

Udruženje Crnogoraca Kosova saopštilo je danas da je svaki potez direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića direktno usmeren protiv interesa kosovskih Srba i na izazivanje nestabilnosti i haosa na prostorima Kosova.

„Takav radikalni i necivilizovani pristup, kao i odnos prema sopstvenom narodu i susedima bez ikakve sumnje naneće najveću štetu upravo Srbiji i njenim graрanima“, piše u saopštenju. Udruženje Crnogoraca smatra da Marko Đurić zajedno sa svojim poltronima iz Srpske liste „vređa i ponižava“ kosovske Srbe.

„Svi na Kosovu znaju i to je javna tajna da ova organizovana grupa sve vrijeme ucjenjuje i zastrasuje sopstveni narod i nad njima sprovodi mentalni teror“, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari